עמוד הבית » תחומי התמחות » רשלנות רפואית באבחון
ברוב המקרים כאשר מטופל פונה אל הצוות הרפואי ומתלונן על בעיה רפואית, הבעיה מאובחנת במועד, ניתן טיפול רפואי מתאים, והאבחון מציל חיים ומשפר את חייו של המטופל, אך ישנם מקרים של רשלנות רפואית של איחור באבחון, של בעיות רפואיות שלא אובחנו במועד, שעלולים לגרום למטופל נזק, נכות קשה ואף למוות.
חשוב לדעת, כי ככול שבעיה רפואית מאובחנת מוקדם יותר, סיכויי הריפוי גבוהים יותר, הטיפולים או הניתוחים קלים יותר, והסיכויים להחלים ולחזור לחיים תקינים גבוהים הרבה יותר.
רשלנות רפואית באבחון יכולה להיגרם במקרים בהם לא אובחנה מחלה קשה במועד, או שלא אובחן שהמטופל סובל מבעיות נשימה והחולה נפטר, לא אובחן גידול שפיר במוח שגרם לעירון, מפרצת במוח, לא אובחן אפנדיציט, לא אובחן שבר, קרע שלא אובחן, היצרות בעמוד השדרה שלא אובחנה במועד, מילואופטיה שלא אובחנה במועד, עקמת שלא אובחנה, D.D.H פריקה של פרקי הירכיים, זיהום שלא אובחן במועד, קרע ברחם שלא אובחן וכו' מקרים אלו עלולים לגרום למטופל לנכות קשה ואף למוות. הפיצוים על רשלנות רפואית באבחון יכולים להיות משמעותיים ולהגיע למיליוני שקלים.
משרדנו מומחה בטיפול בתביעות רשלנות רפואית באיחור באבחון, אנחנו כאן, בשבילכם! צרו קשר עוד היום וקבלו את הכלים וההכוונה המתאימה והסבר על תהליך הגשת התביעה בצורה עניינית ומסודרת.
ברשלנות רפואית באבחון, קיימים מקרים מוכרים ונפוצים, אשר משרדנו מטפל בהם באופן יום יומי, ומהווים את מרבית התביעות ברשלנות רפואית באבחון. במידה וקרה לך אחד או יותר מהמקרים שנמנה כאן או אפילו מקרה דומה, אנו מציעים לך ליצור קשר עם משרדנו.
היא הגיעה אלי. חמש אצבעות ביד אחת, ארבע בשנייה. "לא נולדתי ככה", סיפרה בכאב . "אני עובדת הייטק. במשך שנים התלוננתי על כאבים בציפורן. הייתי אצל רופא משפחה שאבחן דלקת ונתן משחה. כשהמשחה לא עזרה המשכתי לרופא עור, הוא בדק, חזר על אבחנת הדלקת ונתן משחה נוספת. עוד משחה ועוד אחת והמצב לא הוטב. שנים הייתי במעקב אצל רופא עור, שנים! עד שעלה החשש שמא מקור הבעיה בכלל לא בציפורן אלא במה שמתחולל מתחתיה, עד שנשלחתי לעשות בדיקות ולקבל את תוצאותיהן המחלה כבר התפתחה. בסופו של דבר כדי להציל את חיי, נאלצתי לוותר על אצבע".
למה חשוב לאבחן מחלה בזמן?
ככלל, רבות מן המחלות הקשות הן מחלות מידרדרות, כאלו שאבחון וטיפול מוקדם יכול להאט את ההידרדרות או לעצור אותה לחלוטין. אבחון מוקדם מהווה פעמים רבות גם טריגר לסכנת ההישנות של המחלה בעתיד. בדרך כלל, ככל שמאבחנים מחלות מידרדרות בשלבים ראשוניים יותר ניתן לתת להן טיפול מונע, מאט ואפילו מציל חיים.
עילות נוספות לתביעה רפואית במחלות קשות הן פספוס של ממצאים. יש לי לקוחה שעשתה במשך שנים ביופסיות ולא נמצא דבר. לאחרונה נמצא בביופסיה ממצא בעייתי ולמפרע מסתבר שניתן היה לראות אותו בבדיקות קודמות אך הרופאה לא שמה לב…
אני מטפלת עכשיו גם בתיק של ילד שסבל מעקמת. הוא הגיע לאורתופד בשלבים מאוד מוקדמים בהם ניתן היה לעשות ניתוח וליישר את העקמת, אך האורתופד הפנה אותו לפיזיותרפיה במקום לניתוח. לאחר שהפיזיותרפיה לא עזרה והאורתופד לא שלח אותו לבדוק היתכנות ניתוח, החל המצב להיחשב לרשלנות. לאחר שנים, כאשר עבר באמת את הניתוח אי אפשר היה לסדר את הנזק בכל מאת האחוזים ועל כך אנחנו מגישים את התביעה.
…לאה היתה מורה מסורה, שהעניקה לתלמידותיה שיעורים לחיים, ציידה אותן בכלים ונהנתה מכל יום בעבודה. בגיל 51 חייה השתנו לבלי היכר. בוקר אחד קמה עם דיבור מבולבל וטשטוש בראייה. היא פנתה למיון, שם בדק אותה נוירולוג, שלא נלחץ מידי. היא הושארה להשגחה, ויום למחרת חטפה אירוע מוחי חמור. מסתבר שיום קודם לכן היא עברה אירוע מוחי קל, שלא אובחן, ולמרות התסמינים הבולטים היא לא הופנתה לצילום סי טי. למרבה הצער רחל הפכה למשותקת בכל גופה. היא נזקקת למטפלת סיעודית ומתמודדת עם הנזקים העצומים שהותיר האירוע המוחי.
מה קורה כאשר מאחרים לאבחן אירוע מוחי או התקף לב?
"המשותף לאירוע מוחי ולהתקף לב הוא העובדה שלשניהם יש חלון הזדמנויות מאד קצר, בו ניתן להתערב ולטפל. בעת התקף, בשניהם לא מגיע חמצן למוח ויש צורך להתערב מאד מהר. חשוב להיות ערים לתופעות ולקבל טיפול רפואי מהיר, בשביל למנוע ככל האפשר נזקים עתידיים והשלכות מרחיקות לכת.
"אירוע מוחי יכול להיגרם מנזק נוירולוגי, שעלול לגרום לשיתוק הגפיים, לשיתוק חצי גוף או לפגיעה ביכולת הדיבור. התסמינים לאירוע מוחי הם: חולשה, עיוורון פתאומי, הפחתה בתחושה, חוסר שיווי משקל, סחרחורות, בלבול בדיבור או טשטוש ראייה.
"בדרך כלל כאשר מגיעים עם תופעות כאלו צריך לבצע בדיקת סי טי לצורך אבחון האירוע. כאשר ישנה אבחנה ניתן לספק טיפול ורידי, טיפול עורקי או צנתור מוח. הזמן הוא גורם קריטי ומכריע על מצבו של החולה. אם חלילה מגיעים אחרי הזמן, לא תמיד ניתן להתערב וההשלכות הרות גורל.
"בהתקף לב, התסמינים העיקריים הם כאב חד באזור החזה, שעלול להקרין על הצוואר והכתפיים, קוצר נשימה וכאבים בשריר הלב, שדומים לכאבים במעלה הקיבה. האבחנה מתבצעת על ידי בדיקת א.ק.ג ובדיקות מעבדה, ולפעמים נדרש צנתור וניתוח. אם אין טיפול הולם, האדם עלול לסבול מנכות לכל החיים ובמקרים קיצוניים להגיע חלילה למוות.
מה צריך לעשות בשביל לגשת לתביעה בעקבות רשלנות רפואית?
"פנו לייעוץ עם עו"ד שמתמחה בתיקי רשלנות רפואית, על מנת לבחון את המקרה מכל צדדיו ולהסיק אם ניתן להגיש תביעה. בשלב הראשון ישיג עורך הדין את החומר הרפואי ויעביר למומחה על מנת לבחון אם היתה רשלנות רפואית.
…נזקים אורתופדיים ומשמעותם –
הלקוחה שהגיעה אלי באותו בוקר ישבה על כיסא גלגלים. "אל תראי אותי ככה", היא ביקשה, "עד לפני חצי שנה התרוצצתי לכל מקום בדיוק כמוך". לא ראיתי אותה 'ככה' (אין אצלי בכלל 'ככה' כזה או אחר), הקשבתי לסיפור שלה. הוא היה קשה ועצוב.
"לפני פסח ירדתי עם הילדים לפארק הגדול. הם התרוצצו במתקנים ואני הלכתי להביא את האוכל מן העגלה. בעודי פוסעת בשביל הגיח מולי ילד רוכב על קורקינט חשמלי. התאונה הייתה בלתי נמנעת. בואי לא נדבר עכשיו על הסכנות של הכלי המשחית הזה כיוון שהן לא קשורות לכאן, אלא נתמקד בסיפור שלי; הועפתי לאחור והקורקינט עבר עלי. איבדתי את ההכרה ואנשים שהיו במקום מיהרו להזמין נט"ן. פרמדיקים פינו אותי לבית החולים, שם איבחנו לי שבר בבית החזה ובכתף. הרופאים במיון היו דווקא אנושיים רק מה, הם שכחו את כלל הבסיס לפיו…"
"דבר ראשון בכל מקרה של נפילה ופציעה יש לתת לחולה אנטיביוטיקה דרך הווריד", השלמתי אותה.
עוד מקרה של רשלנות רפואית מהסוג השכיח. כל כך קל למנוע, כל כך קשה לתקן.
"מכאן והלאה התגלגלו העניינים כמו כדור שלג אימתני. מכיוון שהזיהום לא טופל הצטבר בתוך הגוף שלי אזור מוגלתי שצריך היה לנקז אותו בניתוח. עברתי ניתוח, המוגלה נוקזה, הוכנסו לו פלטות לאוזר השברים, אך לאחר תקופה קצרה שוב החלה להצטבר מוגלה, הפלטות נדחו והייתי צריכה לעבור ניתוח נוסף לניקוז המוגלה ולהכנסת פלטות חדשות. מאז עברתי כבר חמישה ניתוחים והכל בגלל אותו חוסר זהירות ראשוני. לו היו נותנים לי אז אנטיביוטיקה לא הייתה נוצרת מוגלה, לא היו בעיות עם הפלטות ולא הייתי צריכה לעבור את כל הניתוחים…".
כל כך עצוב…
טוב שלפחות ניתן להגיש תביעה שתשב ללקוחה את כל עלות הטיפולים, הניתוחים, ימי העבודה שהופסדו והנזקים מסביב.
רשלנות בנזקים אורתופדיים
כאשר מדברים על טיפולים אורתופדיים או על ניתוחים אורתופדיים, הרשלנויות הרפואיות שכיחות ונפוצות. בין היתר, לרשלנות רפואית אורתופדית נחשבים: פרע כתפיים שנגרם לתינוק בלידה וניתן היה למנוע, ילדים שנולדו עם קלאב-פוט ולא הופנו מיד לאולטרא-סאונד וטיפול מתאים (אם לא מטפלים בקלאב-פוט באופן מידי ממש, יכול להיגרם לתינוק נזק והגבלה בתנועה חלילה), גבסים של קלאב-פוט שהושמו בצורה לא מדויקת וגמרו להגבלת תנועה, זריקת אפידורל שניתנה בצורה לא נכונה וגרמה חלילה לשיתוק או לצורך בניתוח על מנת לתקן את הפגיעה, טיפול לא נכון בשברים או גיבוס לא נכון המביא להגבלת תנועה, חוסר אבחון של שבר בצילום שניתן היה לראות בו סימנים (שבר שאינו מאובחן בזמן עלול לגרום לפגיעה קשה בעצם ובעצבים הסובבים אותה), קרע של גיד שלא אובחן בזמן (כאשר לא מטפלים בגיד קרוע תוך עשרה ימים עלולה להיווצר נכות חלילה, בענייני גידים מהירות היא שם המשחק), ניתוחי בקע לא זהירים שגרמו לשיתוק רגליים ברמה כזו או אחרת, טיפול לא נכון בהלו-ולגוס (אצבע שפונה החוצה מקו כף הרגל) – ניסיון לא מוצלח ליישר את האצבע עלול לגרום לנזקים, טיפולי כירופרקטיקה שהובילו לנזקים, אבחון מאוחר של מחלות המתבטאות בכאבים אורתופדיים ועוד.
האם תוכלי לתת מניסיונך טיפ לחיים למניעת איחור באבחון מחלות?
בהחלט, יותר מאחד.
למי את מציעה לפנות לבדיקת היתכנות תביעה?
לכל מי שנגרם לו נזק בעקבות טיפול אורתופדי, חוסר טיפול או איחור באבחון, ולכל מי שיש לו ספק האם הנזק שנגרם הגיע בשל טיפול לקוי. תמיד כדאי לבדוק נתונים אצל עורך דין המתמחה ברשלנות רפואית. זה האחרון יוציא את כל החומרים; את הצילומים ואת האבחונים, יעבור עם מומחה ויבדוק האם יש קייס לתביעה. במשרד עורכי הדין של דקלה ואנונו לא תידרשו לשלם מאום עבור הבדיקה.
מה את ממליצה לאנשים לשמור לאחר כל טיפול אורתופדי?
קבלות, חשבוניות, חומר רפואי, כל מסמך שמעיד על הפסדי זמן עבודה או ממון, קבלות על תחבושות מיוחדות, קבלות על טיפולים מיוחדים, קבלות על נעליים מיוחדות או מדרסים, חשבוניות של כל טיפול משלים שעלה כסף כמו דיקור, פיזיותרפיה, הידרותרפיה ועוד. תמיד כדאי לשמור את הקבלות הללו עד להחלמה מלאה.
מהי המומחיות המיוחדת שכדאי לחפש אצל עורכי דין המתמחים בתיקי רשלנות רפואית?
קודם כל חשוב לוודא כי לעורכת הדין ישנה התמחות ספציפית בענייני רשלנות רפואית. מעבר לזה, ישנה מעלה מיוחדת שניתן למצוא במשרד של עורכת הדין דקלה ואנונו. עו"ד ואנונו עבדה בעבר בצידם של הפוגעים. היא עבדה בחברות הביטוח של הרופאים ולמדה בדיוק מהם המחירים שהחברות מוכנות לשלם על כל פגיעה, בעזרת אילו טענות הם מנסות למוטט אותה ומהי צורת הפעולה של החברה. לכן, כיום, כאשר מגיע לקוח למשרדה, יחד עם שמיעת התיק היא כבר 'שומעת' מה יטען הצד השני ויודעת להשיג חוות דעת ולהיערך מראש לכל הטענות.
"אני יודעת מה יגיד הצד השני ומכוונת את התביעה בהתאם, כמו כן אני יודעת מהם הסכומים המתאימים לכל פגיעה ולא נותנת ללקוחות שלי להסתפק בפחות. אילו, תסכימו איתי, החלקים החשובים ביותר בתביעה".
…"משמים, רק משמים". האישה שישבה מולי הייתה כאובה אבל גם שמחה, מן קוקטייל רגשות כמעט בלתי אפשרי. "ה'ילד' שלי כבר אינו ילד, הוא בן עשרים ושלוש. שנים על שנים, אנחנו יודעים שהיה בטיפול בו רשלנות רפואית", היא פתחה.
"רשלנות רפואית?" התעניינתי. "כן, הייתה לו איזו בעיה בכליה, הרופאים לא טיפלו בה נכון והגענו עד למצב של כריתת כליה", סיפרה האם תוך שהיא מניחה על השולחן תיקיה מלאה במסמכים. רפרפתי עליה. כבר במבט קל ניתן היה לראות שהיא צודקת, לא בטוח, אבל בהסתברות גבוהה מאוד. "אז למה חיכיתם עד עכשיו?" שאלתי. "כי לא ידענו למי לפנות. את יודעת בכל הנושא של רשלנות רפואית צריך זהירות גדולה וציות לדעת תורה. לא ידענו על מי נוכל לסמוך בתחום הזה ובמשך שנים המתנו לשליח הטוב", היא סיפרה, מסבירה את עניין השמחה. "ועכשיו?" התעניינתי. "עכשיו הילד צריך לעבור טיפול חשוב ויקר מאוד. האמת שלא היה לנו מאיפה לשלם אותו והתפללנו לה' שישלח לנו שליח טוב. הוא שלח. את עיתון קטיפה. קראתי שם את המאמרים שלך וממאמר למאמר הבנתי שאת יכולה להיות שליחה טובה עבורנו. זהו, בשבוע שעבר כתבת על מקרה בו היה לכם תיק ברור של רשלנות רפואית ולאחר שקיבלתם הוראה מן הרב של המשפחה עצרתם את התהליך ועשיתם חושבים מחדש. כשקראתי את המדור הזה קיבלתי החלטה, אם את מקצועית ואנושית, יודעת את המלאכה ומצייתת לדעת תורה, אנחנו יכולים לפנות אלייך. לאחר שקיבלנו ברכה מהרב אני כאן".
שמחתי. קיוויתי להיות שליחה טובה עבור המשפחה ושמחתי שהכתבות בעיתון מביאות טוב לאנשים, ברוך ה' שזכינו. אגב, אם סיומו של הסיפור מעניין אתכם, אנחנו באמצע דין ודברים כעת, ונראה שהמשפחה תקבל סכום כסף כזה שיעזור לה לא רק עם הטיפול אלא גם בשידוכים ומעבר…
מזה שנה שאנחנו פוגשים אותך מדי חודש מעל גבי העיתון, האם זכית לעזור לאנשים בעקבות הכתבות?
בהחלט. קודם כל הכתבות גרמו ליצירת מודעות גדולה מאוד סביב נושא הרשלנות הרפואית, מודעות שלא הייתה אצלנו לפני כן. מעבר לזה הן גרמו לאנשים רבים לפנות ולקבל עזרה. לדוגמא, לאחר הכתבה על נזקים בלידה הגיעה אלי אישה שהילד שלה נולד עם שיתוק מוחין לא עלינו. בדיקה מהירה גילתה לנו שנותרו עשרה ימים בלבד עד שיחול על התיק חוק ההתיישנות. הפעלנו את כל המנועים וברוך ה' הצלחנו להגיש את התביעה בזמן.
האם היו תחומים נוספים, מלבד נזקים לילוד, שזכו למענה?
בהחלט. בעקבות הכתבות בעיתון הגיעו לטיפול עשרות תיקים. טיפלתי בתיקים של שברים שלא אובחנו בזמן וגרמו למגבלה תפקודית לחיים, דלקת בתוספתן שלא אובחנה בזמן וגרמה לניתוח מסובך ולסבל לחיים, סיבוכים לאחר ניתוחים שלא זכו למענה הולם וגרמו למגבלה תפקודית, מחלה שלא אובחנה בזמן, מחלות קשות שניתן היה לראות בצילומי הדמיה ולא אובחנו ועוד. בתחום הילדים הגיעו מקרים של ילדים שנולדו עם מחלות גנטיות קשות, שיתוק מוחין לאחר לידה טראומטית, לידות שהסתבכו וגררו קרעים שניתן היה למנוע ועוד.
קטיפה היה שליח להגעת מקרים רבים להם זכיתי לעזור.
מהו הסיפור המרגש ביותר לו זכית להיות שליחה בעקבות הכתבות?
אני חושבת שהסיפור הזה: בחורה צעירה הגיעה אלי לאחר שהחלה לסבול מניוון שרירים לא עלינו. היא ניסתה לקבל קצבאות שונות ולא הצליחה למרות שנזקקה להן מאוד. הבחורה כבר הייתה מוגבלת מאוד בידיים וברגליים והכסף נזקק לה כמו אוויר לנשימה. לאחר שישבתי עימה, פניתי לרופאים וביקשתי חוות דעת רפואיות. מהכרותי עם הדרישות השונות, ידעתי לצרף את כל חוות הדעת הנדרשות ועד מהרה הבחורה קיבלה כמה וכמה קצבאות שונות, כמו קצבת ניירות, קצבת נכות כללית, קצבת שירותים מיוחדים ועוד. בכל מקרה שאני מטפלת אני מרגישה שמחה גדולה שזכיתי לעזור, אבל כאן, כשהעזרה הייתה כל כך קריטית ומיידית, אני חשה סיפוק מיוחד.
האם יצא לך לעזור לאנשים שלא בתשלום?
וודאי, אנשים רבים פנו אלי בבקשת עזרה. בכל פעם שראיתי שהתיק לא מסובך והם יכולים לטפל בו לבד, הסברתי להם מה נדרש מהם לעשות והצעתי להם לנסות לפעול לבד ולחסוך כסף. אנשים רבים אכן קיבלו קיצבאות וניהלו תיקי רשלנות קטנים לבדם.
טיפ לקוראות
לאחרונה החלו גופי הביטוח להכיר גם באי המלצה על נטילת חומצה פולית (במקרה שאי הנטילה גרמה לילוד לבעיה בעמוד שדרה) כרשלנות רפואית. אם יש מישהו שסובל מכך, אני ממליצה לפנות לבירור מידי לפני שיחול על המקרה חוק ההתיישנות.
…את השיעול שמעתי עוד לפני שראיתי אותה. הידקתי את המסכה. היא נכנסה, פלטה צרור נוסף. התנצלה. "זה לא קורונה, ככה אני מאז האבן שבלעתי כשהייתי ילדה". הפתיחה הייתה מסקרנת. רכנתי קדימה מקשיבה. רחל הייתה מן הבנות שאהבו לשחק חמש אבנים. כן, היא לא שיחקה בהן עם חברות, אבל בבית, עם האחים, נהנתה גם היא מהאבנים הזהובות.
בערב חורפי אחד שיחקה רחל עם אחיה. היא הסתכלה על אהבן שזרקה בפה פעור, מנסה לראות היכן היא נוחתת, ואז נעלמה האבן. במקביל, משהו עצר לה רגע את הנשימה. "הייתי בת אחת עשרה, לא ממש בשלה כדי להבין מה קורה פה, כן בשלה כדי להיבהל, לרוץ אל אמא להגיד שבלעתי משהו. להשתעל. אמא רצה איתי לרופאה. היא הקשיבה לסיפור, בדקה, הסבירה שלו הייתי בולעת אבן לא הייתי נושמת ככה בחופשיות. שלחה לצילום ליתר ביטחון, הסבירה שזה לא דחוף. אמא שלי היא מהזן ההיסטרי, אז הלכנו. צילמו, הרופאה התבוננה בצילום, אמרה שאין שום דבר. הוסיפה שנחזור עוד יומיים אם דברים לא יסתדרו. הלכנו, חזרנו אחרי יומיים, המשכתי להשתעל. הרופאה האזינה ללב, בדקה את הריאות, שלחה אותנו שוב. אחרי שבוע, כאשר היא בדקה שוב את הצילום, שמה לב למה שפספסה והפנתה במהירות לבית החולים כבר היה מאוחר מדי. הוציאו לי את האבן, אבל הריאות כבר לא מה שהיו. יש לי היום נטייה חמורה לדלקת ריאות ואני משתעלת ככה, בלי קשר, פעמים רבות".
ריחמתי עליה. לא פשוט לחיות עם התקפי שיעול. לא פשוט להיות רגישה לדלקות ריאות. אני מאינה שגם בוסים לא ממש אוהבים את זה. יצאנו לדרך.
במה שונה אבחון מחלות אצל ילדים מאבחון מחלות אצל מבוגרים?
אבחון מחלות אצל ילדים אינו דומה לאבחון מחלות אצל מבוגרים. הוא מורכב יותר. ילד אינו יודע לדייק תלונה ספציפית ומערבב לא פעם רגשות ועובדות. לשם כך עוברים רופאי הילדים התמחות מיוחדת ברפואת ילדים ואנחנו מצפים לראות אותם לוקחים תמיד עוד צעד ביטחון ובודקים דברים לעומק, בלי לסמוך על דברי הילד בלבד. עלינו לזכור כי העובדה שמדובר בילד דורשת ממנו להוסיף משנה זהירות כדי שלא יגרמו לו בעיות שישפיעו על כל חייו.
מהן הרשלנויות הרפואיות שתדיר למצוא אצל רופאי הילדים?
לידה עם נכות בעקבות תהליך שלא אובחן במהלך החודשים שטרום הלידה או בעקבות לידה טראומטית (על נושאים אילו הרחבנו כבר בעבר).
אבחון מאוחר של 'המחלה'. חום גבוה ופריחה בכפות רגליים, עלולים להעיד על בעיה ולרופא הילדים אסור לפספס אותה. מהירות האבחון במחלה זו קריטית להצלחת הטיפול, למניעת הישנות המחלה ולטיפול קל ככל האפשר.
אי אבחון של חדירת גוף זר. גוף זר החודר למערכת הנשימה, בין על ידי שאיפה ובין על ידי בליעה, צריך להיות מאובחן באופן מידי. איחור באבחון החדירה עלול לגרום נזקים לריאות, היווצרות בצקות, קשיי נשימה ונכות לכל החיים.
אי אבחון של נמק. פעמים, כאבים חזקים חוזרים ונשנים בבטן התחתונה, עלולים להעיד על תחילתו של תהליך בעייתי העלול להגיע עד למצב של נמק חלילה (במיוחד אצל בנים). אי אבחון של התהליך עשוי להסתיים בכריתה ובנכות לכל החיים.
אי קישור בין טשטוש בראייה וחוסר שיווי משקל לבעיה מוחית.
קריאה לא נכונה של בדיקות אולטרא-סאונד וצילומים או התעלמות ממצאים חשובים. היה אצלי ילד שסבל במשך תקופה ארוכה מהקאות וכאבי בטן. הרופאה שלחה אותו לצילום ושם ראו כליה מיימית. משום מה אף אחד מכל הצוות לא נתן את הדעת על הדברים ובסופו של דבר, כאשר היה מאוחר מדי, נאלצו הרופאים לכרות לו כליה.
איחור באבחון קרע בגיד. במקרה של קרע מלא בגיד יש לתפור את הגיד תוך עשרה ימים, לאחר פסק זמן זה סיכויי ההחלמה יורדים. כאשר ילד מתלונן על כאב בכף היד או הרגל ועל הגבלה בתנועה לאחר מאמץ או מכה, על הרופא לחשוש לקיומו של קרע, להפנות את הילד לצילום מייד ולקרוא אותו כראוי. אבחון מאוחר הגורם לנזקים מהווה עילה לתביעה.
עוד נושאים שכיחים אצל ילדים:
על הנושאים הבאים דיברנו בעבר אך בשל חשיבותם אזכיר אותם שוב: אפנדיציט שלא אובחן בזמן וגרם לנזק בבטן, להידבקויות או לזיהום בעל השלכות, לידה טראומטית שגרמה לסי.פי או נכות אחרת, שברים שלא אובחנו בזמן או לא טיפלו כראוי וגרמו לפגיעה באיבר או להגבלת טווח תנועה, אי אבחון של בעיות פיסוק, פרע כתפיים, עקמת ועוד.
מהי המומחיות המיוחדת שכדאי לחפש אצל עורכי דין המתמחים בתיקי רשלנות רפואית?
קודם כל חשוב לוודא כי לעורכת הדין ישנה התמחות ספציפית בענייני רשלנות רפואית. מעבר לזה, למשרד של עורכת הדין דקלה ואנונו ישנה מעלה מיוחדת. עו"ד ואנונו עבדה בעבר בצידם של הפוגעים. היא עבדה בחברות הביטוח של הרופאים ולמדה בדיוק מהם המחירים שהחברות מוכנות לשלם על כל פגיעה, בעזרת אילו טענות הם מנסות למוטט אותה ומהי צורת הפעולה של החברה. לכן, כיום, כאשר מגיע לקוח למשרדה, יחד עם שמיעת התיק היא כבר 'שומעת' מה יטען הצד השני ויודעת להשיג חוות דעת ולהיערך מראש לכל הטענות.
"אני יודעת מה יגיד הצד השני ומכוונת את התביעה בהתאם, כמו כן אני יודעת מהם הסכומים המתאימים לכל פגיעה ולא נותנת ללקוחות שלי להסתפק בפחות". אילו, תסכימו איתי, החלקים החשובים ביותר בתביעה.
…היא הגיעה אלי. חמש אצבעות ביד אחת, ארבע בשנייה. "לא נולדתי ככה", סיפרה בכאב . "אני עובדת הייטק. במשך שנים התלוננתי על כאבים בציפורן. הייתי אצל רופא משפחה שאבחן דלקת ונתן משחה. כשהמשחה לא עזרה המשכתי לרופא עור, הוא בדק, חזר על אבחנת הדלקת ונתן משחה נוספת. עוד משחה ועוד אחת והמצב לא הוטב. שנים הייתי במעקב אצל רופא עור, שנים! עד שעלה החשש שמא מקור הבעיה בכלל לא בציפורן אלא במה שמתחולל מתחתיה, עד שנשלחתי לעשות בדיקות ולקבל את תוצאותיהן המחלה כבר התפתחה. בסופו של דבר כדי להציל את חיי, נאלצתי לוותר על אצבע".
למה חשוב לאבחן מחלה בזמן?
ככלל, רבות מן המחלות הקשות הן מחלות מידרדרות, כאלו שאבחון וטיפול מוקדם יכול להאט את ההידרדרות או לעצור אותה לחלוטין. אבחון מוקדם מהווה פעמים רבות גם טריגר לסכנת ההישנות של המחלה בעתיד. בדרך כלל, ככל שמאבחנים מחלות מידרדרות בשלבים ראשוניים יותר ניתן לתת להן טיפול מונע, מאט ואפילו מציל חיים.
עילות נוספות לתביעה רפואית במחלות קשות הן פספוס של ממצאים. יש לי לקוחה שעשתה במשך שנים ביופסיות ולא נמצא דבר. לאחרונה נמצא בביופסיה ממצא בעייתי ולמפרע מסתבר שניתן היה לראות אותו בבדיקות קודמות אך הרופאה לא שמה לב…
אני מטפלת עכשיו גם בתיק של ילד שסבל מעקמת. הוא הגיע לאורתופד בשלבים מאוד מוקדמים בהם ניתן היה לעשות ניתוח וליישר את העקמת, אך האורתופד הפנה אותו לפיזיותרפיה במקום לניתוח. לאחר שהפיזיותרפיה לא עזרה והאורתופד לא שלח אותו לבדוק היתכנות ניתוח, החל המצב להיחשב לרשלנות. לאחר שנים, כאשר עבר באמת את הניתוח אי אפשר היה לסדר את הנזק בכל מאת האחוזים ועל כך אנחנו מגישים את התביעה.
…היא הגיעה אלי על כיסא גלגלים. משותקת. מטפלת זרה הובילה אותה ואימה עמדה לידה, בוכה. "הייתה לי ילדה פרח! בחורה צעירה באמצע החיים… ערב אחד היא הרגישה מאוד לא טוב, הראייה שלה הפכה מטושטשת והדיבור מבולבל. רצנו איתה לבית החולים והרופא שם, במיון, לא ממש התרגש. רצה שתלך לישון קצת, היא בטח עייפה מדי. עד שהוא דוחה אותנו בבדיקות מיותרות, היא עברה אירוע מוחי נוסף ו… זהו, אחרי כל העזרה, ככה היא נראית היום".
קשה. כואב. בעיקר כואב שהרופא לא התייחס לתסמינים. במקרים של אירוע מוחי והתקף לב חלון ההזדמנויות לעזרה קצרצר וקריטי. זה עניין של שעות. שעות שיכולות להפריד בין חזרה לחיים רגילים לבין נכות לכל החיים ואפילו מוות.
מה חשוב לדעת על אירוע מוחי או התקף לב?
כמו שאמרנו, הדבר הקריטי הראשון במעלה שחשוב לדעת על אירוע מוחי והתקף לב הוא העובדה שבשניהם מהירות האבחון קריטית ממש. בזמן של אירוע או התקף זרימת החמצן למוח נפסקת ויש להעניק במהירות טיפול רפואי שיסייע לחידושה, כל דקה של איחור עלולה להחמיר את הפגיעה ולהקטין את סיכויי ההחלמה.
בכל אחד מן המקרים ישנם טיפולים מיוחדים שניתן להגיש רק בפסק זמן של כמה שעות לאחר המקרה. באירוע מוחי ניתן להעניק טיפול עורקי, טיפול וורידי וצנתור מוחי. ובהתקף לב ניתן לטפל על ידי צנתור או ניתוח.
כאשר מגיע אדם בהכרה מלאה לבית החולים ניתן להבחין בקלות בין התקף לב לאירוע מוחי, בהתאם לתסמינים, אולם כאשר האדם מחוסר הכרה בית החולים צריך לבדוק את שתי האפשרויות – הן לערוך א.ק.ג ובדיקות דם כדי לבחון אפשרות של התקף לב והן לערוך בדיקה נוירולוגית וסי.טי בכדי לבחון אפשרות של אירוע מוחי. שימו לב, גן במידה והצוות שפינה את האדם לבית החולים העניק אבחנה כלשהי בנוגע למצב בית החולים אמור לערוך לאדם בדיקות משלו. במידה ובית החולים סמך על אבחון הפרמדיקים והוא היה מוטעה, המקרה ייחשב לרשלנות רפואית ברורה.
האם ישנם מקרים בהם התקף לב מתחזה לבעיה אחרת?
בהחלט. הגיע אלי לקוח שפנה לבית חולים לאחר שסבל מכאבים קשים בבטן העליונה. בבית החולים טיפלו בו בכל מה שקשור לבעיות בטן, ביצעו לו קולונסקופיות, אבחונים ובדיקות, ואף אחד לא חשב לבדוק מעבר, אף אחד לא חשב שמקור הכאב יכול להגיע מהשריר התחתון של הלב. לעיתים, התקף לב שפוגע במקום זה מקרין על הבטן העליונה והרופאים צריכים להיות ערניים מאוד לכך. הבדיקה שצריך לבצע, אגב, פשוטה. בדיקת דם מראה את כמות הטרופנין בדם ומאבחנת התקף לב בזמן התרחשותו. אצל אותו לקוח לא נערכה הבדיקה ועד שהתעוררו הרופאים לחשוב על התקף לב נפגע הבחור ונשאר נכה לכל חייו.
אילו תסמינים מאותתים על התקף לב או על אירוע מוחי?
אירוע מוחי: שיתוק בגפיים, שיתוק בחצי גוף, פגיעה ביכולת דיבור, חולשה, עיוורון פתאומי, הפחתה בתחושה, חוסר שיווי משקל, סחרחורת, בלבול בדיבור, טשטוש ראיה ואובדן הכרה.
התקף לב: כאב חד באזור החזה שעלול להקרין על הצוואר והכתפיים, קוצר נשימה וכאבים בשריר הלב הדומים לכאבים במעלה הקיבה.
למי מומלץ לגשת לבדוק היתכנות לתביעה על רשלנות בנושאים גנטיים?
לכל אדם שעבר התקף לב או אירוע מוחי ונותר סיעודי או נכה וכן לכל משפחה שאיבדה בן משפחה לאחר אירוע מוחי או התקף לב. לא כל מקרה ייחשב לרשלנות אך תמיד כדאי לבדוק את הדברים.
מהי המומחיות המיוחדת שכדאי לחפש אצל עורכי דין המתמחים בתיקי רשלנות רפואית?
קודם כל חשוב לוודא כי לעורכת הדין ישנה התמחות ספציפית בענייני רשלנות רפואית. מעבר לזה, למשרד של עורכת הדין דקלה ואנונו ישנה מעלה מיוחדת. עו"ד ואנונו עבדה בעבר בצידם של הפוגעים. היא עבדה בחברות הביטוח של הרופאים ולמדה בדיוק מהם המחירים שהחברות מוכנות לשלם על כל פגיעה, בעזרת אילו טענות הם מנסות למוטט אותה ומהי צורת הפעולה של החברה. לכן, כיום, כאשר מגיע לקוח למשרדה, יחד עם שמיעת התיק היא כבר 'שומעת' מה יטען הצד השני ויודעת להשיג חוות דעת ולהיערך מראש לכל הטענות.
"אני יודעת מה יגיד הצד השני ומכוונת את התביעה בהתאם, כמו כן אני יודעת מהם הסכומים המתאימים לכל פגיעה ולא נותנת ללקוחות שלי להסתפק בפחות". אילו, תסכימו איתי, החלקים החשובים ביותר בתביעה.
…חיים נולד להוריו לאחר שנות ציפייה. הוא מילא אותם באושר והם מצידם עטפו אותו בחום ודאגה. הכל היה נראה כשורה, עד לרגע בו הבחינו שחיים סובל מDDH שלא אובחן בזמן, אך היה מאוחר מידי מכדי לטפל בו. DDH הוא דיספלזיה של מפרק הירך- בעיה מולדת שכוללת הפרעה בהתפתחות של מפרק הירך.
מסתבר שבבית החולים לא אבחנו את הבעיה עמה נולד, ומכיוון שכך, הוא לא טופל כראוי, לא נשלח לבדיקה ייעודית ונותר עם בעיה לכל חייו. הוא סובל מהבדל באורך הגפיים, מצליעה ומכאבים בזמן ההליכה.
המקרה הזה הגיע לטיפולה של עו"ד דקלה ואונו, שסייעה למשפחה לתבוע את בית החולים על רשלנות רפואית. לאחר תהליך מקצועי וממוקד, חיים והוריו קיבלו פיצוי כספי, שאפשר להם להעניק לו את התמיכה הנדרשת והרבה מעבר לכך.
עו"ד דקלה ואנונו עוסקת כבר למעלה מ12 שנה בתחום ומתמחה בתיקי 'רשלנות רפואית', גם כאלה המוגדרים כמסובכים ומורכבים. במסגרת עיסוקה, מטפלת עו"ד ואנונו במגוון רחב של בעיות מתחומי הרפואה השונים כגון: כירורגיה, אורתופדיה, רפואת שיניים, לידה וטרום לידה, ובתיקים מורכבים יותר כגון: איחור באבחון של מחלות קשות, ועוד. לאחר שנים שבהן ייצגה ואנונו את הצד הנתבע, קרי: רופאים מטעם המדינה, בתי חולים, קופות חולים, ומרפאות פרטיות, היא עברה לייצג את הצד התובע – המטופלים. עובדה זו מעניקה לה כיום יתרון רב בייצוג הצד התובע, משום שכבר בשלב שמיעת הטענות של התובע היא יכולה לצפות את הטענות שיטען הצד שכנגד ולהיערך אליהן.
אלו מקרים נפוצים בתחום רשלנות רפואית בילדים?
"במהלך שנות עבודתי נתקלתי במקרים רבים בהם היתה רשלנות רפואית בילדים, החל משלב טרום הלידה, בה היו איתותים על מצוקה כלשהי ממנה סובל התינוק, אך הם לא אובחנו בזמן ולכן הוא לא קיבל את הטיפול הנדרש לפני הלידה או מיד לאחריה. גם היעדר הוראה ליטול חומצה פולית עלול להביא למום מולד בתעלת עמוד השדרה או למומים נוספים.
"הרבה מהמקרים מתרחשים בלידה טראומתית, בה האם או התינוק נפגעים. יש מספר נזקים עיקריים שיכולים להתרחש בלידה, כמו: קרע ברחם או במקומות אחרים בגוף האישה עלול להופיע במהלך ניתוח חירום או לידה שהסתבכה. יש פעמים שהקרע מוביל לניתוח קיסרי בהול והוא עשוי לגרום לנזק מוחי ליילוד ולדימום משמעותי לאם.
"כמו כן, ראינו מקרים רבים של רשלנות רפואית במתן אפידורל. כאשר זריקת האפידורל והמעקב אחר היולדת בהמשך לא מבוצע כראוי, הן היולדת והן התינוק עלולים למצוא את עצמם בסיכון לפגיעה.
"גם פגות, לעיתים מתרחשת בעקבות חוסר ערנות של הצוות הרפואי לפני הלידה, ויש פעמים שהכשל נוצר בעקבות חוסר התנהלות נכונה של צוות המיילדותי. במקרים מסוימים עלולות להיווצר בעיות בריאותיות כמו: עיכוב התפתחותי, שיתוק מוחין, פגיעה מוחית, מחלות זיהומיות בעקבות מערכת חיסון לא בשלה, דימומים בכלי הדם, בעיות נשימה, פיגור שכלי ופגיעה בחושים שונים.
"בנוסף, כמו שכבר הזכרנו בתחילת הכתבה, יש צורך לבדוק את הפיסוק ואת מפרק הירך, ולמנוע DDH.
"אצל ילדים יש מקרים של עקמת שלא אובחנה בזמן ולא טופלה במועד. ככל שמטפלים בעקמת בשלב מוקדם, כך יעילות הטיפול עולה והילד יכול להבריא ממנה בקלות יתרה.
"והנה עוד רשלנות רפואית נפוצה: כפי שידוע לנו, ילדים הם תזזיתיים ומועדים לנפילות ולשברים. לא אחת קורה שהצוות הרפואי איננו מאבחן נכון ובזמן את השבר והילד סובל מנזק תפקודי ומפגיעה בטווח התנועה.
"לפני תקופה גם טיפלתי במקרה של ילד שבלע גלעין של פרי, אך הצוות הרפואי לא אבחן זאת בצילום שנעשה, ונגרם לו נזק קבוע לריאות. מדובר על נכות לצמיתות.
"בנוסף, לעיתים יש איחור באבחנה של אפנדיציט, אז המצב מחמיר, נוצר זיהום בחלל הבטן ונדרש ניתוח גדול יותר, המותיר צלקת גדולה ועלול להביא להידבקויות בבטן ולנזק בלתי הפיך.
"לאחרונה גם נתקלתי בנמק אצל בנים שלא אובחן בזמן, גם לאחר תלונות רבות על כאבים בבטן התחתונה, ולמרבה הצער הם נאלצו לעבור ניתוח כריתה.
מה צריך לעשות בשביל לגשת לתביעה בעקבות רשלנות רפואית?
"ראשית כל- שמרו ותעדו כל מסמך רלוונטי הנוגע ללידה ולתקופה שאחריה. לאחר מכן פנו לייעוץ עם עו"ד שמתמחה בתיקי רשלנות רפואית, על מנת לבחון את המקרה מכל צדדיו ולהסיק אם ניתן להגיש תביעה. בשלב הראשון ישיג עורך הדין את החומר הרפואי ויעביר למומחה על מנת לבחון אם היתה רשלנות רפואית.
"שימו לב, בכל מקרה רפואי פנו בהקדם האפשרי לייעוץ משפטי. באירועים רפואיים רבים חל חוק התיישנות עד שבע שנים מזמן האירוע. במקרה זה הזמן פועל לרעתכם ויש לפעול כמה שיותר קרוב לאירוע.
"חשוב לי לציין שהפיצוי מגלם בחובו את כל מהלך החיים של הילד, תוך התייחסות לכל הפרמטרים: הפסד השתכרות לאורך כל תוחלת חייו, עזרה צד ג', אפוטרופסות, אביזרים רלוונטיים, כאב וסבל ועוד. הסכום עשוי להגיע למיליוני שקלים. הסכום הזה יכול לסייע לכם וליד לצלוח את האתגרים הרבים בשלום ובנוחות, ולהבטיח לו בעז"ה עתיד ורוד יותר…"
…"חיים הגיע אלי לאחר שנה של סבל ומצוקה. אשתו, נועה, סבלה מאפילפסיה ונזקקה מידי פעם לטיפול רפואי. מלבד זאת, חייהם התנהלו למישרין והם עבדו ובנו בית נפלא. בעקבות התקף קשה, הופנתה נועה לטיפול בבית החולים. הרופאים הצליחו לטפל בבעיה, אך תמהיל התרופות והמינון שלהן גרם לה לפסיכוזה קשה. היא נאצלה להתאשפז בבית חולים פסיכיאטרי ומצבה הנפשי הפך לבלתי נסבל. עד היום היא נוטלת תרופות פסיכיאטריות ומגיעה לאשפוזים פסיכיאטריים מידי פעם. מסתבר שהתרופות לאפילפסיה גרמו לכל הסבל. בנינו להם תיק מקצועי והגשנו תביעה מול בית החולים בו התאשפזה. הם זכו לפיצויים משמעותיים במיוחד".
בסיפור זה פותחת עו"ד דקלה ואנונו את הריאיון עמה. דקלה הינה בעלת תואר ראשון במשפטים, מתמחה בתיקי 'רשלנות רפואית', נזיקין ותאונות דרכים. במשך 13 שנות ניסיון היא רכשה רזומה עשיר בכל נושא הרשלנות הרפואית, גם במקרים המוגדרים כמסובכים ומורכבים.
במסגרת עיסוקה, מטפלת עו"ד ואנונו במגוון רחב של בעיות מתחומי הרפואה השונים. במשך השנים היא ייצגה את הצד הנתבע, הרופאים, בתי החולים, קופות החולים, והמרפאות הפרטיות, ובהמשך עברה לייצג את הצד התובע – המטופלים. ההיכרות שלה עם שני הצדדים מעניקה לה כיום יתרון רב בייצוג הצד התובע, משום שכבר בשלב שמיעת הטענות של התובע היא יכולה לצפות את הטענות שיטען הצד שכנגד ולהיערך אליהן.
מתי מגיע הפן הפסיכיאטרי לתחום התביעות הרפואיות?
"בנזקים פסיכיאטריים ישנם שלושה היבטים: ישנן תביעות על רשלנות רפואית שגרמה לנזקים פסיכיאטרים כשלעצמם, ישנם נזקים פסיכיאטרים שנלווים לנזקים פיזיים, ויש נזקים פסיכיאטריים במקרים של תאונות דרכים".
בהיבט הראשון, הנוגע לנזק פסיכיאטרי לכשעצמו, יש מגוון מקרים רלוונטיים, כמו בטיפול לא נכון, בהתעלמות מממצאים ומתלונות של החולה או ממתן תרופות פיזיולוגיות או פסיכיאטריות במינונים לא נכונים.
לפני מספר שני טיפלתי בתיק מורכב, של בני משפחה שסיפרו את סיפורם: בנם, אדם בשנות השלושים לחייו, נשוי ואבא לילדים, שעבד בעבודה מסודרת, פנה ב2 הזדמנויות לרופאת משפחה ולרופאה פסיכיאטרית וסיפר שהוא סובל ממחשבות אובדניות. ב2 המקרים הגורם הרפואי התעלם מהתלונה ולא ייחס לה חשיבות מיוחדת. לאחר תקופה קצרה האדם מימש את המחשבות, למרבה הצער. התביעה הופנתה נגד הצוות והקופה, שיכלו למנוע את המעשה של אותו אדם בעזרת תרופות ייעודיות. המשפחה קיבלה פיצויים בסכום של מיליונים.
טיפלתי גם בתיק של לקוחה שהיה לה רקע פסיכיאטרי, אבל ביומיום הוא היה מאוזן. בשלב כלשהו נתנו לה תרופות במינונים גבוהים, מה שדרדר אותה וגרם לה לאשפוזים בבתי חולים פסיכיאטריים.
"לעומת זאת במקרה של רשלנות רפואית או בתאונות דרכים, נזקים נפשיים יכולים להיות נלווים לנזקים הפיזיים. ברשלנות רפואית יש מקרים רבים של נזק נפשי, כמו אישה שבעקבות רשלנות איננה יכולה ללדת, או אדם שעבר ניתוח שלא הצליח, ובעקבות כך הוא איננו מתפקד ולא מסוגל לעבוד ולפרנס. הממד הנפשי הוא משמעותי ומוסיף סבל וקושי במציאתו הכללית. אם מגישים גם חוות דעת פסיכיאטרית אפשר לקבל פיצוי גם על הסעיף הנפשי.
"בתאונות דרכים, לפעמים מלבד לנזקים הפיזיים, יש נזקים פסיכיאטרים. לאחרונה הגיעה אלי לקוחה שסובלת מפריצת דיסק חמורה בעקבות תאונה, ואיננה מסוגלת לתפקד. היא סובלת מסיוטים ומהתפרצויות בכי בלתי נשלטות. התבעה מופנית מול חברת הביטוח של הרכב".
לסיום, מה יש לדעת בעת פנייה על רקע נפשי?
"פיצויים על נזק נפשי יכולים להגיע למילוני שקלים, כמובן שזה תלוי במקרה. אם אכן יש רקע נפשי, אפשר להגיש חוות דעת פסיכיאטרית, ומומחה ייעודי יקבע את רמת הנכות הפסיכיאטרית, כמובן שיהיה לכך ביטוי בפיצוי אותו מקבל המטופל או בני המשפחה
…חיים היה ילד רגיל, עליז ומלא חיים. נפל בחצר הת"ת, הוא נאנק מכאבים בידו והובהל לצילום דחוף. הרופא שעיין בצילום פטר אותו בלא כלום, ביצע חבישה קלה ושלח אותו הביתה. משם המצב רק הלך והחמיר. הוא לא היה מסוגל להניע את ידו וכל תנועה קלה גרמה לו לסבל בל יתואר. רק לאחר שבוע ימים הבינו הוריו שהוא חייב לשוב לקופת החולים, שם ביצעו צילום חוזר, זיהו שבר מורכב, קיבעו את ידו וקיוו שהכל ישוב על מקומו בשלום. מסתבר שהרופא הראשון לא ידע לקרוא נכון את הממצאים, והצילום הראשון הורה על שבר וודאי. חיים נותר עם נכות מסוימת. טווח התנועה בידו הצטמצם, והוא סובל ממגבלה לכל החיים.
גם רבקה יכלה לחלק את חייה ל'לפני ואחרי'. לפני הפציעה ואחריה. ביום שגרתי למדי היא עסקה בפתיחת קופסת שימורים, אך למרבה הצער היא סבלה מקרע עמוק בגיד. כשהגיעה לקופת החולים חבשו לה אותו ולא הבינו שמדובר בקרע שדורש תפירה מיידית, לפחות עד שבוע ימים מהפציעה. רק לאחר עשרה ימים הבינו את המצב, אך אז כבר היה מאוחר. היא נותרה עם יד עקומה וגבלה קשה לכל החיים.
שמעון הוא אב לילדים, שעד לפני שנתיים פרנס את משפחתו בכבוד. רכב שלא עצר במעבר חציה העיף אותו למרחק, והוא נותר עם שבר מורכב בכתף. בבית החולים טיפלו בפציעה, אך לא נתנו לו את האנטיביוטיקה, שחובה לתת בזמן פציעה. מסתבר שהמקום הזדהם והוא נאלץ לבצע חמישה ניתוחים כואבים על מנת לנקז את הזיהום, וחוזר חלילה.
שלושתם ועוד רבים אחרים מצאו את הכתובת שתסייע להם להגיש תביעה, שתשיב להם את כל עלות הטיפולים, הניתוחים, ימי העבודה שהופסדו והנזקים מסביב.
לפעמים נפילה אחת בינונית, תאונה אחת קטנה או שבר מורכב, עושים את ההבדל בין חיים שלווים ומאושרים לחיים של נכות. אל דקלה ואנונו, עו"ד המתמחה בתיקי רשלנות רפואית, נזיקין ותאונות דרכים, מגיעים עשרות לקוחות עם נזקים אורתופדיים חמורים, שהחלו ממקרה אחד, והדרדרו למצב מאתגר שמשליך על כל החיים בעקבות רשלנות של אי מי מן הגורמים.
עו"ד דקלה ואנונו עוסקת כבר למעלה מ12 שנה בתחום ומתמחה בתיקי 'רשלנות רפואית', גם כאלה המוגדרים כמסובכים ומורכבים. במסגרת עיסוקה, מטפלת עו"ד ואנונו במגוון רחב של בעיות מתחומי הרפואה השונים כגון: כירורגיה, אורתופדיה, רפואת שיניים, לידה וטרום לידה, ובתיקים מורכבים יותר כגון: איחור באבחון של מחלות קשות, ועוד. לאחר שנים שבהן ייצגה ואנונו את הצד הנתבע, קרי: רופאים מטעם המדינה, בתי חולים, קופות חולים, ומרפאות פרטיות, היא עברה לייצג את הצד התובע – המטופלים. עובדה זו מעניקה לה כיום יתרון רב בייצוג הצד התובע, משום שכבר בשלב שמיעת הטענות של התובע היא יכולה לצפות את הטענות שיטען הצד שכנגד ולהיערך אליהן.
אילו נזקים אורתופדיים הם השכיחים ביותר?
"כאשר מדברים על טיפולים אורתופדיים או על ניתוחים אורתופדיים, מתרחשות פעמים רבות רשלנות רפואיות. בין היתר, לרשלנות רפואית אורתופדית נחשבים: פרע כתפיים שנגרם לתינוק בלידה וניתן היה למנוע, ילדים שנולדו עם קלאב-פוט ולא הופנו מיד לאולטרא-סאונד וטיפול מתאים גבסים של קלאב-פוט שהונחו בצורה לא מדויקת וגררו הגבלת תנועה, זריקת אפידורל שניתנה בצורה לא נכונה וגרמה חלילה לשיתוק או לצורך בניתוח על מנת לתקן את הפגיעה, טיפול לא נכון בשברים או גיבוס לא נכון המביא להגבלת תנועה, חוסר אבחון של שבר בצילום שניתן היה לראות בו סימנים, קרע של גיד שלא אובחן בזמן, ניתוחי בקע לא זהירים שגרמו לשיתוק רגליים ברמה כזו או אחרת, טיפול לא נכון במצב של הלו-ולגוס (אצבע שפונה החוצה מקו כף הרגל), טיפולי כירופרקטיקה שהובילו לנזקים, אבחון מאוחר של מחלות המתבטאות בכאבים אורתופדיים ועוד".
מתי מומלץ לפנות לבדיקת היתכנות תביעה?
"אני ממליצה לגשת לעו"ד לבדיקת אפשרות של תביעה כאשר נגרם לאדם נזק בעקבות טיפול אורתופדי, חוסר טיפול או איחור באבחון, או כאשר יש לו ספק האם הנזק נגרם בשל טיפול לקוי. תמיד כדאי לבדוק נתונים אצל עורך דין המתמחה ברשלנות רפואית. במהלך בחינת הנתונים, העו"ד יוציא את כל החומרים; את הצילומים ואת האבחונים, יעבור עם מומחה ויבדוק האם יש עילה לתביעה. במשרד שתחת ניהולי לא תידרשו לשלם עבור הבדיקה הראשונית.
"בכל מקרה, מומלץ לשמור קבלות, חשבוניות, חומר רפואי, כל מסמך שמעיד על הפסדי זמן עבודה או ממון, קבלות על תחבושות מיוחדות, קבלות על טיפולים מיוחדים, קבלות על נעליים מיוחדות או מדרסים, חשבוניות של כל טיפול משלים שעלה כסף כמו דיקור, פיזיותרפיה, הידרותרפיה ועוד.
לסיום, נשמח לקבל טיפ למניעת איחור באבחון מחלות…
"כאשר אדם מקבל אבחנה אורתופדית שאין לו בעיה, למשל, אדם שנופל ומקבל מכה חזקה מאוד ברגל, והאורתופד מאבחן שאין לו שבר, עליו לבדוק שהכאבים הולכים ושוכחים. אם הכאבים אינם נחלשים וקל וחומר במידה והם מתחזקים, מומלץ לפנות לחוות דעת נוספת ולוודא שהרופא הראשון לא פספס משהו.
"בנוסף, לעולם אל תשכנעו רופא לתת לכם טיפול קל במקום טיפול מחמיר, הגבלה זמנית רחבה יותר בתנועה עדיפה יותר מספק פגיעה אפשרית בעתיד. בטיפולים אורתופדיים עדיף תמיד ללכת על הצד המחמיר ולא להיפך".
…גובה הפיצויים משתנה בהתאם לחומרת הנזק שנגרם למטופל. תלוי בשיעור הנכות, בגילו של המטופל, ועוד. הפיצויים יכולים לכלול כאב וסבל, הוצאות רפואיות, הוצאות נסיעה, ניידות, אובדן הכנסה, ופיצויים על נזקים נפשיים ופיזיים.
התהליך כולל איסוף כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים, קבלת חוות דעת ממומחה רפואי, והגשת תביעה לבית המשפט. עורך דין המתמחה ברשלנות רפואית יוכל לסייע בכל שלב של התהליך, החל מאיסוף התיעוד הרפואי, חוות דעת ייצוג בבית משפט, וסיום התיק בפשרה או בפסק דין.
כדי להוכיח רשלנות רפואית באבחון, יש להציג ראיות לכך שהרופא לא פעל לפי הסטנדרטים המקובלים בתחום הרפואה. זה כולל חוות דעת של מומחה רפואי שיכול להעיד על כך שהאבחון היה שגוי או מאוחר, ושכתוצאה מכך נגרם נזק למטופל.
ההשלכות יכולות להיות חמורות מאוד, כולל החמרה במצב הרפואי של המטופל, צורך בטיפולים נוספים או ניתוחים, ואף מוות במקרים קיצוניים. בנוסף, המטופל עשוי לסבול מנזקים נפשיים ופיזיים כתוצאה מהטיפול השגוי.
מקרים נפוצים כוללים אי זיהוי של מחלות כמו סרטן, התקפי לב, שבץ מוחי או זיהומים חמורים. כמו כן, אבחון שגוי של מצבים רפואיים כמו דלקת ריאות במקום סרטן ריאות, או אבחון מאוחר של מחלות כרוניות.
רשלנות רפואית באבחון מתרחשת כאשר רופא או צוות רפואי אינם מזהים נכון את מצב המטופל או מאבחנים אותו בצורה שגויה, מה שמוביל לטיפול לא מתאים או לא מספק. זה יכול לכלול אי זיהוי מחלה, אבחון מאוחר או אבחון שגוי של מצב רפואי.