רשלנות רפואית בהריון

רשלנות רפואית בהריון

מעקב הריון

ההיריון והלידה הם תהליך מרגש וברוב המקרים מסתיימים באופן תקין ובהתרגשות רבה. אולם ישנם מקרים למרבה הצער בהם ישנה רשלנות רפואית במהלך ההיריון או הלידה שגרמת לנזקים קשים ליולדת או נזקים קשים לתינוק כגון: מומים, נכות קשה, נזק מוחי, תסמונות קשות או אפילו מוות.

אם נגרם נזק ליולדת או לתינוק בעקבות רשלנות רפואית בהיריון הדבר יכול לזכות את היולדת או ההורים באפשרות להגיש תביעה ברשלנות רפואית ולקבל פיצויים משמעותיים בשווי של מיליוני שקלים, פיצוים היכולים לסייע להורים באופן משמעותי לגידול הילד במשך כל חייו.

משרדנו מומחה בטיפול בתביעות רשלנות רפואית בהיריון אנחנו כאן, בשבילכם! צרו קשר עוד היום וקבלו את הכלים וההכוונה המתאימה והסבר על תהליך הגשת התביעה בצורה עניינית ומסודרת.

מתי ניתן להגיש תביעה

רשלנות רפואית בהיריון יכולה לגרום נזק קשה ליולדת או לתינוק, על מנת להגיש תביעה ברשלנות רפואית בהיריון צריך להוכיח שבמהלך ההיריון או לעיתים אף לפני ההיריון הצוות הרפואית פעל ברשלנות או במחדל חרג מסטנדרט רפואי סביר, לא ניהל מעקב היריון תקין, ושקיים קשר סיבתי בין הרשלנות או המחדל לנזק שנגרם ליולדת או לנכות הקשה לתינוק.

הרשלנות נקבעת כאשר נולד תינוק עם מום קשה או מחלה קשה – וניתן להוכיח שאפשר היה למנוע זאת – אם הצוות הרפואי היה פועל כיאות ובהתאם לפרקטיקה רפואית מקובלת.

מקרים בהם ניתן להגיש תביעה

ברשלנות רפואית בהיריון, קיימים מקרים מוכרים ונפוצים, אשר משרדנו מטפל בהם באופן יום יומי, ומהווים את מרבית התביעות ברשלנות רפואית בהיריון. במידה וקרה לך אחד או יותר מהמקרים שנמנה כאן או אפילו מקרה דומה, אנו מציעים לך ליצור קשר עם משרדנו.

תסמונת דאון

תסמונת דאון הינה סינדרום אשר נובע מפגם גנטי המצוי בכרומוזום ה – 21 בגוף היילוד. מדובר כאמור בליקוי תורשתי אשר נגרם בשל ליקוי בגנים של אחד ההורים או שניהם. במידה ונולד ילד שסובל מתסמונת דאון ורופא מעקב ההיריון לא הפנה את ההורים לייעוץ גנטי. יתכן ואתם זכאים להגיש תביעה ברשלנות רפואית, הפיצוי בגין תביעה בשל תסמונת דאון יכול להגיע למיליוני שקלים.

אוטיזים

במידה ונולד ילד שסובל מאוטיזים, והאוטיזים אובחן כגנטי ובמהלך ההיריון הרופא המטפל לא הפנה את האם לייעוץ גנטי, יתכן ואתם זכאים להגיש תביעה ברשלנות רפואית, הפיצוי בגין תביעה בשל אוטיזים יכול להגיע למיליוני שקלים.

חומצה פולית

חומצה פולית הינה ויטמן תוסף תזונה שבונה את שלד העובר ומונע מומי לב אצל העובר ומומים בעמוד השדרה אצל העובר. חוסר חומצה פולית אצל העובר גורם למום בעמוד השדרה (ספינה ביפידה) ולמומי לב. הרופאים חייבים להמליץ לכל אישה בגיל הפוריות ליטול חומצה פולית.

אם לפני ההיריון או בתחילת ההיריון הרופאים המטפלים לא המליצו לאישה ליטול חומצה פולית, ונולד ילד עם ספינה ביפידה או מום בלב, יתכן ואתם זכאים להגיש תביעה ברשלנות רפואית, הפיצוי בגין תביעה בשל אי מתן חומצה פולית יכול להגיע למיליוני שקלים.

פטירת עובר ברחם

במידה ובמהלך ההיריון נפטר עובר ברחם או לאחר הלידה, לעיתים רופא מעקב ההיריון יכל למנוע זאת אם למשל היתה מצוקה עוברית במהלך ההיריון שלא אובחנה, או האטות בתנועות עובר שלא יחסו להן חשיבות. הפיצוי בגין פטירת עובר יכול להגיע למאות אלפי שקלים.

לא בוצעה לידה בדחיפות

במידה ובמהלך ההיריון סבלת מרעלת הריון מתקדמת, זיהום במי השפיר (כוריואמניוניטיס), האטה בהתפתחות העובר ברחם (IUGR), אספיקציה (תשניק) הגורם למצוקה עוברית, וכו' ולא בוצעה לידה בדחיפות ונגרם נזק ליולדת או לעובר. יתכן ואת זכאית להגיש תביעה ברשלנות רפואית, הפיצוי בגין תביעה בשל אי ביצוע לידה בדחיפות יכול להגיע למיליוני שקלים.

פגות

אם במהלך ההיריון רופא מעקב ההיריון התעלם ממצאים שיכולים לגרום לפגות, כגון: זיהום שלא טופל, ונולד ילד שסובל משיתוק מוחין- CP. או אם במהלך היריון תאומים היה מעקב ההיריון לא קפדני, או שלאישה היו לידות מוקדמות, או צוואר הרחם היה קצר ולא ביצעו תפר. התעלמות הצוות הרפואי ממצאים במהלך ההיריון או לפני ההיריון שגרמו לפגות יכולים לזכות בפיצוי של מיליוני שקלים.

מתי ניתן להגיש תביעה ברשלנות רפואית בהיריון?

רשלנות רפואית בהיריון יכולה לגרום נזק קשה ליולדת או לתינוק, על מנת להגיש תביעה ברשלנות רפואית בהיריון צריך להוכיח שבמהלך ההיריון או לעיתים אף לפני ההיריון הצוות הרפואית פעל ברשלנות או במחדל חרג מסטנדרט רפואי סביר, לא ניהל מעקב היריון תקין, ושקיים קשר סיבתי בין הרשלנות או המחדל לנזק שנגרם ליולדת או לנכות הקשה לתינוק.

הרשלנות נקבעת כאשר נולד תינוק עם מום קשה או מחלה קשה – וניתן להוכיח שאפשר היה למנוע זאת – אם הצוות הרפואי היה פועל כיאות ובהתאם לפרקטיקה רפואית מקובלת.

איקס שביר

תסמונת האיקס השביר הינה הסיבה השכיחה ביותר לפיגור שכלי המועבר בתורשה והסיבה השנייה בשכיחותה לפיגור באוכלוסיה אחרי תסמונת דאון. אם נולד להורים תינוק הסובל מאיקס שביר ובמהלך ההיריון רופא מעקב ההיריון לא המליץ לאם לפנות לייעוץ גנטי. יתכן ואת זכאית להגיש תביעה ברשלנות רפואית, הפיצוי יכול להגיע למיליוני שקלים.

הולדה בעוולה- לא אובחנו מומים, מחלות גנטיות או תסמונות במהלך ההיריון

במהלך ההיריון האישה עוברת מעקב היריון קפדני והכל על מנת לשמור על בריאותה ובריאות התינוק. האישה עוברת במהלך ההיריון בדיקות מקיפות רבות כגון: מוניטור, סיסי שילה, חלבון עוברי, שקיפות עורפית, אולטרסאונד, סקירות מערכות, וכו' והכל על מנת לוודא שבריאות העובר תקינה.

אם במהלך ההיריון הצוות הרפואי התעלם ממצאים חריגים שהיו לך בסקירת מערכות, או שהצוות הרפואי התעלם ממצאים חריגים שהיו אצלך בבדיקות במהלך ההיריון, או שלא הפנה את ההורים לייעוץ גנטי באופן ציבורי במסגרת סל הבריאות כגון: דיקור מי שפיר, צ'יפ גנטי, אקסום, ונולד ילד שסובל מומים מולדים ומחלות גנטיות, כגון: נכות, פגיעה מוחית, תסמונת, איקס שביר, מום בלב, מום במוח, דושן, תסמונת דאון, אוטיזים וכו' יתכן ואתם זכאים לזכות בפיצוי כספי משמעותי במסגרת תביעת "הולדה בעוולה".

כמו כן, אם אתם ההורים בני דודים מקרבה ראשונה או שיש לכם מחלות במשפחה של ההורים, או שיש אח חולה במחלה גנטית ולא הפנו אתכם לייעוץ גנטי באופן ציבורי במסגרת סל הבריאות לפני ההיריון או במהלך ההיריון יתכן ואתם זכאים לזכות בפיצוי כספי משמעותי במסגרת תביעת "הולדה בעוולה".

יתרה מכך, גם אם לא היו לך אף ממצא חריג בבדיקות ואף אין אצלך כל רקע גנטי במשפחה, ולא מחלות במשפחה, ונולד ילד שסובל מתסמונות או מום גנטי, ורופא מעקב ההיריון לא המליץ לך במהלך ההיריון לפנות לייעוץ גנטי באופן פרטי, יתכן ואתם זכאים לזכות בפיצוי כספי משמעותי במסגרת תביעת "הולדה בעוולה". תביעות בגין הולדה בעוולה מזכות בפיצויים של מיליוני שקלים.

מאמרים מקצועיים בתחום

רואים את הנולד

לאה נולדה להוריה אחרי שמונה שנות ציפייה ארוכות. בכל החודשים שקדמו ללידה ביצעה אמה את כל הבדיקות הנדרשות, שהצביעו על כך שהכל תקין לחלוטין. גם מהלך הלידה היה שגרתי לגמרי, והכל היה נראה תקין. המשפחה כולה המתינה בכיליון עיניים לחבוק את ילדת החלומות. אבל ברגע אחד הכל השתבש. בשלב כלשהו הצביע המוניטור על מצוקה והעניינים יצאו מכלל שליטה. התינוקת שנולדה בלידה טראומתית לא קיבלה לרגעים ספורים חמצן למוחה. היא נולדה כחולה ולא בכתה. כבר בלידה התברר שמצבה הבריאותי לא תקין ובימים הבאים היא אובחנה כסובלת משיתוק מוחין.  ההורים הכאובים עמדו מול חלום שהתנפץ, על ילדה בריאה ומתפקדת, ותחת זאת היו צריכים לצאת לדרך שונה.

לאחר שהפנימו שהבת שלהם תהיה תמיד שונה ומתמודדת, הם החליטו שיעשו הכל בשביל לתת לה חיים טובים יותר. הם בדקו את כל תהליך הלידה, וכל ההוכחות הצביעו על כך שהצוות הרפואי התעלם מאותות המצוקה בשלבי הלידה המוקדמים, מה שגרם בהמשך לכשל. הם פנו לתביעה מול בית החולים, בידיעה שאת הבריאות השלמה הם לא יוכלו להשיב לביתם, אך את איכות החיים הם יכולים לשפר ולשדרג. מה שיגרום לה ולהם לחיות חיים מלאים ושמחים ולהתקדם למרות המגבלות והאתגרים.

עורכת הדין דקלה ואנונו פוגשת אינספור מקרים מעין אלו. היא מלווה את ההורים בדרכם להגשת תביעה על הנזק שנגרם במהלך לידה טראומתית ומסבירה איך מתבצע התהליך, ובאילו מקרים ניתן לגשת לתביעה.

עו"ד דקלה ואנונו עוסקת כבר למעלה מ12 שנה בתחום ומתמחה בתיקי 'רשלנות רפואית', גם כאלה המוגדרים כמסובכים ומורכבים. במסגרת עיסוקה, מטפלת עו"ד ואנונו במגוון רחב של בעיות מתחומי הרפואה השונים כגון: כירורגיה, אורתופדיה, רפואת שיניים, לידה וטרום לידה, ובתיקים מורכבים יותר כגון: איחור באבחון של מחלות קשות, ועוד. לאחר שנים שבהן ייצגה ואנונו את הצד הנתבע, קרי: רופאים מטעם המדינה, בתי חולים, קופות חולים, ומרפאות פרטיות, היא עברה לייצג את הצד התובע – המטופלים. עובדה זו מעניקה לה כיום יתרון רב בייצוג הצד התובע, משום שכבר בשלב שמיעת הטענות של התובע היא יכולה לצפות את הטענות שיטען הצד שכנגד ולהיערך אליהן.

אילו נזקים עלולים להתרחש אצל התינוק בעקבות לידה טראומתית?

"ישנם נזקים שונים העלולים לקרות אצל התינוק, אני אתמקד בשתי בעיות מובהקות. הנזק הראשון עליו אפרט הוא: שיתוק מוחין.

"שיתוק מוחין מתרחש כאשר לא מגיע חמצן למוח לפרק זמן קצוב וקצר. הוא יוכל להיגרם מסיבוכים הקשורים בלידה, מבעיות במהלך ההיריון וגם כתוצאה מפגות.

"רשלנות רפואית במהלך הלידה יכולה לגרום לשיתוק מוחין. הלידה הרגילה מסתבכת וכתוצאה מכך העובר לא מקבל חמצן בשניות הקריטיות. לפעמים בשלב הזה ממהרים לבצע ניתוח קיסרי דחוף. לעיתים הכשל נגרם בעקבות ניטור מוניטור לקוי, שלא זיהה מצוקה עוברית, לעיתים זה קורה בעקבות ניתוח קיסרי שהוחלט לבצע באיחור או בעקבות זיהום שלא נתנו לו טיפול אנטיביוטי מהיר. בנוסף לכך, ראינו גם סיבוכי פגות ותשניק סב לידתי שגרמו לשיתוק המוחין.

"נזק נוסף העלול להתרחש בלידה טראומתית נקרא 'תסמונת הרב', מה שמכונה כליאת כתפיים או פרע כתף (shoulder dystocia). זהו מצב חירום מיילדותי, שבו בתהליך הלידה נתקעת הכתף של התינוק. המצב מהווה סיכון ניכר ועלול להותיר בגופו נזק רב.

הסיבוכים האפשריים הם החל משברים בעצם הבריח או הזרועות, המשך בפגיעה עצבית במקלעת הזרוע ועד לתשניק לידתי ותמותה חלילה (נדיר). גם כאן, יש מקרים רבים שהנזק התרחש בעקבות התנהלות כושלת של הצוות הרפואי ורשלנות מצד הצוות המטפל.

מה צריך לעשות בשביל לגשת לתביעה בעקבות לידה טראומתית?

"ראשית כל- שמרו ותעדו כל מסמך רלוונטי הנוגע ללידה ולתקופה שאחריה. לאחר מכן פנו לייעוץ עם עו"ד שמתמחה בתיקי רשלנות רפואית, על מנת לבחון את המקרה מכל צדדיו ולהסיק אם ניתן להגיש תביעה. בשלב הראשון ישיג עורך הדין את החומר הרפואי ויעביר למומחה על מנת לבחון אם היתה רשלנות רפואית בתקופת טרום הלידה או במהלכה.

"שימו לב, בכל מקרה רפואי פנו בהקדם האפשרי לייעוץ משפטי. באירועים רפואיים רבים חל חוק התיישנות עד שבע שנים מזמן האירוע. במקרה זה הזמן פועל לרעתכם ויש לפעול כמה שיותר קרוב לאירוע.

"חשוב לי לציין שהפיצוי מגלם בחובו את כל מהלך החיים של הילד, תוך התייחסות לכל הפרמטרים: הפסד השתכרות לאורך כל תוחלת חייו, עזרה צד ג', אפוטרופסות, אביזרים רלוונטיים, כאב וסבל ועוד. הסכום עשוי להגיע למיליוני שקלים. הסכום הזה יכול לסייע לכם וליד לצלוח את האתגרים הרבים בשלום ובנוחות, ולהבטיח לו בעז"ה עתיד ורוד יותר…"

מה שחייבים לדעת

היא הגיעה אלי עם תינוק קטן-קטן, אולי אפילו קטן מדי. "בן כמה הוא?" התעניינתי. "בן חמישה חודשים", היא אמרה, משאירה אותי מופתעת. חמישה חודשים והוא כל כך קטן? "כן, יש לו מום לבבי מסוג איקס", היא אמרה ונקבה בשמו של מום מסויים. אודה באמת, כשהיא נקבה בשם המום לא אמר לי דבר, אבל לאחר שהיא יצאה התחלתי לחקור את הנושא.

"למה באמת אלי?" פניתי אליה. "בשבועות בהם התינוק שלנו היה מאושפז במחלקת טיפול נמרץ בפגייה היו כמה רופאים ששאלו אותי אם נטלתי חומצה פולית. אמרתי להם שלא, איש מעולם לא המליץ לי ליטול אותה, והם לא אמרו דבר. מכאן לשם אני רוצה לשאול אותך האם ייתכן שיש קשר בין אי נטילת חומצה פולית למום של התינוק שלי והאם העובדה שאיש לא הורה לי ליטול אותה נחשבת לרשלנות רפואית".

כן, מצב בו הרופא לא הפנה לנטילת חומצה פולית הוא רשלנות של ממש, אבל הקשר בין מומי לב ספציפיים לחוסר נטילת חומצה פולית לא היה מוכר לי ולעולם מומחי הרשלנות הרפואית. אז יצאתי לבדוק. פניתי לשני קרדיולוגים וביקשתי חוות דעת רפואית וכשקיבלתי אותה נדהמתי. הנושא הזה לא עלה על השולחן, איש אינו מודע לכך, אבל יש קשר מוכח בין סוגים מסויימים של מומי לב לאי נטילת חומצה פולית.

זה מוכח רפואית ואני עובדת כעת על הגשת שתי תביעות בנושא, כאשר הסכומים נאמדים במיליוני שקלים.

רשלנות רפואית במומי לב, החידוש הגדול

כמו שאמרתי, לאחרונה גילינו כי אי נטילת חומצה פולית אינה משפיעה רק על מצב של שפה שסועה או ספינה-ביפידה – נכות בעמוד שדרה, כמוכר, אלא עלולה להביא להיווצרות מומים לבביים ספציפיים. זהו חידוש מיוחד המביא איתו בשורה של ממש לאימהות לילדים בעלי מום לבבי. אם לא נטלתן חומצה פולית ולא קיבלתן המלצה ליטול אותה מומלץ לגשת לבדוק היתכנות של תביעה בגין רשלנות רפואית. התביעה מוכרת משפטית ועשויה להגיע לסכומים של מיליוני שקלים שיוכלו לשפר לאין ערוך את הליווי המקצועי שהילד מקבל ואת היכולת שלכם למצות את יכולותיו.

רשלנות רפואית בילודים

כאשר תקופת טרום הלידה או הליך הלידה עצמו מתנהל בצורה רשלנית, חלילה, הוא עלול לגרום למחלות ונזקים ארוכי טווח. כל אילו מוגדרים כמצבי רשלנות רפואית ותביעה נכונה גוררת פיצויים בגובה מיליוני שקלים.

לאחרונה טיפלתי בתיק של אישה שהגיעה לבית חולים ללידה של תינוק והתלוננה על כאבים עזים. הצוות הרפואי לא מיהר להתייחס לכאביה והרגיע אותה בשום דבר, בסופו של דבר נרשמה מצוקה והתינוק נולד עם שיתוק מוחין – CP.

שיתוק מוחין היא מחלה איומה, המאופיינת במאה אחוזי נכות וצורך בעזרה מאסיבית. בשל כך סכומי הפיצויים שעורך דין מומחה יכול להגיש בגינה עומדים על מיליוני שקלים.

קרעים שלא נמנעו בלידה הינם רשלנות רפואית וכאשר הייתה סיבה לחשד למחלות גנטיות, רופא הנשים או המשפחה לא הפנה לבירור גנטי ונולד ילד בעל מחלה גנטית זו עילה לתביעה.

רשלנות רפואית בילדים

לפני זמן מה הגיעה אלי אישה ששיכלה בן לא עלינו. הסיפור שלה היה קשה. הבן שלה העלה חום בצורה חריגה אך רופא הילדים לא התייחס לכך ואמר שכל עוד הטיטול מלא ניתן לתת תרופה להורדת חום והכל בסדר. רק לאחר שעברו עשרים וארבע שעות והאישה התעקשה הרופא הוציא לה הפנייה למיון, שם התברר שהמצב קשה מדי וכבר לא ניתן להציל את הילד.

אז כן, חום גבוה, אפתיות, התנהגות חריגה של הילד, הזיות או איבוד הכרה זמני של ילד, שלא זכו לייחס נכון אצל הרופא ולא גרמו לו להפנות את ההורים לבית החולים, הם עילה לתביעת רשלנות רפואית במידה ונגרמה לילד פגיעה חלילה.

והמלצה קטנה ממני, כולנו רוצים למנוע בעיות ולא לתבוע בגינן, אז אנא, לאחרונה הגיעו אלי ריבוי תביעות מול רופאי ילדים, כאשר המשותף לכולם הוא התנהגות לא אופיינית של הילד שלא קיבלה התייחסות רפואית הולמת.

אתם ההורים, אתם יודעים מה אופייני לילד שלכם ומה לא, אם הילד מעלה חום בצורה חריגה, אם הוא מתנהג בצורה חריגה, אם הוא אפתי, אם הוא לא הילד שהכרתם, אל תסמכו על אף רופא מרגיע, דרשו הפנייה לבית החולים, גשו למיון ובדקו מה קורה לילד שלכם. גם מצב של חוסר נוזלים ולא יותר עלול להסתבך.

ועניין קטן נוסף: גם אפנדיציט שלא אובחן בזמן והתפוצץ בבטן וגם שבר שלא אובחן וטופל וגרם לנכות, נחשבים לרשלנות רפואית.

רשלנות רפואית – מה שצריך לחפש אצל עורך הדין

כאשר פונים לעורך דין בבקשת טיפול בתיק רשלנות רפואית חשוב לוודא כי יש לו התמחות ספציפית בענייני רשלנות רפואית. בתחום זה למשרד של עורכת הדין דקלה ואנונו ישנה מעלה מיוחדת. עו"ד ואנונו עבדה בעבר בצידם של הפוגעים. היא עבדה בחברות הביטוח של הרופאים ולמדה בדיוק מהם המחירים שהחברות מוכנות לשלם על כל פגיעה, בעזרת אילו טענות הם מנסות למוטט אותה ומהי צורת הפעולה של החברה. לכן, כיום, כאשר מגיע לקוח למשרדה, יחד עם שמיעת התיק היא כבר 'שומעת' מה יטען הצד השני ויודעת להשיג חוות דעת ולהיערך מראש לכל הטענות.

"אני יודעת מה יגיד הצד השני ומכוונת את התביעה בהתאם, כמו כן אני יודעת מהם הסכומים המתאימים לכל פגיעה ולא נותנת ללקוחות שלי להסתפק בפחות".

המדור בחסות עו"ד דקלה ואנונו המתמחה בתיקי רשלנות רפואית, נזיקין ותאונות דרכים. להתייעצות ללא עלות ניתן ליצור קשר בטלפון: 0525610165

 

כשהחלום הקסום נגוז…

החלום הוורוד היה קרוב מתמיד. בני הזוג המאושרים כבר ראו בעיני רוחם את המתנה הקסומה שיחבקו בידיהם, יטפחו ויגדלו, אך הכל התנפץ ברגע אחד. לידה שקטה. כך מכונה הטרגדיה, אבל הלב בכלל לא נותר שקט, הוא היה נסער, כאוב, ורק הצווחה שביקשה לצאת הסתיימה בקול דממה דקה. מסתבר שכשל רפואי היה חלק מהגורמים לסוף הטראגי. האישה שאושפזה שבוע לפני כן לצורך מעקב, שוחררה לפני הזמן, בלי שהצוות הרפואי ישים לב לבעיה כלשהי, שהצריכה המשך אשפוז.

המקרה הזה הגיע לטיפולה של עו"ד דקלה ואונו, שסייעה למשפחה לתבוע את בית החולים על רשלנות רפואית. לאחר תהליך מקצועי וממוקד, בני הזוג קיבלו פיצוי כספי. אמנם את התינוק הם כבר לא יזכו לגדל, אבל אין ספק שהכסף ישיב להם ולו מעט על עוגמת הנפש שהם חוו.

עו"ד דקלה ואנונו עוסקת כבר למעלה  מ 18 שנה בתחום ומתמחה בתיקי 'רשלנות רפואית', גם כאלה המוגדרים כמסובכים ומורכבים. במסגרת עיסוקה, מטפלת עו"ד ואנונו במגוון רחב של בעיות מתחומי הרפואה השונים כגון: כירורגיה, אורתופדיה, רפואת שיניים, לידה וטרום לידה, ובתיקים מורכבים יותר כגון: איחור באבחון של מחלות קשות, ועוד. לאחר שנים שבהן ייצגה ואנונו את הצד הנתבע, קרי: רופאים מטעם המדינה, בתי חולים, קופות חולים, ומרפאות פרטיות, היא עברה לייצג את הצד התובע – המטופלים. עובדה זו מעניקה לה כיום יתרון רב בייצוג הצד התובע, משום שכבר בשלב שמיעת הטענות של התובע היא יכולה לצפות את הטענות שיטען הצד שכנגד ולהיערך אליהן.

אילו מקרים נפוצים מגיעים אל פתחך בנושא של רשלנות בתחום ילודה ויילודים?

"במהלך שנות עבודתי נתקלתי במקרים רבים בהם היתה רשלנות רפואית בילודים, החל משלב טרום הלידה, בה היו איתותים על מצוקה כלשהי ממנה סובל התינוק, אך הם לא אובחנו בזמן ולכן הוא לא קיבל את הטיפול הנדרש לפני הלידה או מיד לאחריה. גם היעדר הוראה ליטול חומצה פולית עלול להביא למום מולד בתעלת עמוד השדרה או למומים נוספים.

"חלק גדול מהמקרים מתרחשים בלידה טראומתית, בה האם או התינוק נפגעים. יש מספר נזקים עיקריים שיכולים להתרחש בלידה, כמו: קרע שעלול להופיע אצל האם במהלך ניתוח חירום או לידה שהסתבכה. יש פעמים שהקרע מוביל לניתוח קיסרי בהול והוא עשוי לגרום לנזק מוחי ליילוד ולדימום משמעותי לאם.

ישנן דרגות חומרה שונות של קרעים, ויש כאלו שמסבים נזקים בלתי הפיכים ליולדת, כמו קושי בתפקוד יומיומי, שליטה על הסוגרים וכו'. במקרים חמורים במיוחד לא יהיה מנוס מכריתת רחם ח"ו.

מלבד זאת, קרע משמעותי עלול לגרום ללידות הבאות להתבצע אך ורק בניתוח קיסרי, מה שמשפיע על כמות הלידות הבאות. לעיתים נוצרים נזקים בעקבות טיפול לא נכון בקרע, כמו: תפירה רשלנית, תפירה על ידי גורם בלתי מיומן ועוד.

"נזק נוסף הוא דימום פנימי שלא אובחן בזמן, שעשוי לגרום לנזקים קשים ואף למוות של היולדת ל"ע.

"כמו כן, ראינו מקרים רבים של רשלנות רפואית במתן אפידורל. כאשר זריקת האפידורל והמעקב אחר היולדת בהמשך לא מבוצע כראוי, הן היולדת והן התינוק עלולים למצוא את עצמם בסיכון לפגיעה.

"גם פגות, לעיתים מתרחשת בעקבות חוסר ערנות של הצוות הרפואי לפני הלידה, ויש פעמים שהכשל נוצר בעקבות חוסר התנהלות נכונה של צוות המיילדותי. במקרים מסוימים עלולות להיווצר בעיות בריאותיות כמו: עיכוב התפתחותי, שיתוק מוחין, פגיעה מוחית, מחלות זיהומיות בעקבות מערכת חיסון לא בשלה, דימומים בכלי הדם, בעיות נשימה, פיגור שכלי ופגיעה בחושים שונים.

מה צריך לעשות בשביל לגשת לתביעה בעקבות רשלנות רפואית?

"ראשית כל- שמרו ותעדו כל מסמך רלוונטי הנוגע ללידה ולתקופה שאחריה. לאחר מכן פנו לייעוץ עם עו"ד שמתמחה בתיקי רשלנות רפואית, על מנת לבחון את המקרה מכל צדדיו ולהסיק אם ניתן להגיש תביעה. בשלב הראשון ישיג עורך הדין את החומר הרפואי ויעביר למומחה על מנת לבחון אם היתה רשלנות רפואית.

"כאשר מגיעים אלי אני בוחנת את הרשומות הרפואיות ואת ההחלטות שהתקבלו על ידי הרופאים ואנשי הצוות הנלווים מהרגע בו אושפזה האישה ועד לאחר הלידה.

"יש לדעת שתביעות רשלנות רפואית בגין נזקים ליולדת או לתינוק, המתקבלות בבית המשפט, יכולות להוביל לפסיקת סכומים משמעותיים. בתביעה נלקחים בחשבון כל הפרמטרים: הנזקים הגופניים והנפשיים וההשפעה של הנזק לטווח הארוך, הפסד השתכרות לאורך כל החיים, עזרה צד ג', אפוטרופסות, אביזרים רלוונטיים, כאב וסבל ועוד. הסכום עשוי להגיע למיליוני שקלים. הסכום הזה יכול לסייע לכם ולילד לצלוח את האתגרים הרבים בשלום ובנוחות, ולהבטיח לו ולכם בעז"ה עתיד ורוד יותר…"

על מחדלים משלמים

מכמיר לראות את יוסי ואמו ממתינים מדי בוקר להסעה שתיקח אותו אל מוסד הלימודים המיוחד בו הוא לומד. אמא של יוסי היא אשה מלאת אמונה, ברור לה שזהו רצון השם ומסלול החיים והקושי שלה נגזרו עליה במדויק משמים. אבל בשיחה מלב אל לב היא מספרת על היום בו נולד יוסי, ולפתע מתברר שיש מי שפשע ברגעים הקריטיים ביותר, ויוסי הוא קרבן  של רשלנות רפואית. "כמובן שאי אפשר להחזיר את הגלגל אחורנית", אומרת עורכת הדין דיקלה ואנונו המתמחה ברשלנות רפואית, "אבל בהחלט אפשר לדרוש פיצוי, שיאפשר לאמא של יוסי להעניק לו טיפול טוב יותר ולפתוח בפניו אפשרויות גדולות יותר".

מה שרואים משם

הרזומה של עורכת הדין דיקלה ואנונו אינו מותיר מקום לספק; היא מכירה היטב את החומר ויודעת היטב כיצד פועלים הדברים גם מן העבר השני, פשוט בגלל העובדה שהיא היתה שם.

"כבר לפני שבע עשרה שנה התחלתי לעבוד בתחום הרשלנות הרפואית, במשרד עורכי דין שייצג דווקא את הצד של הממסד הרפואי", מספרת דיקלה. "כמי שהיתה שם וחוותה את הלך המחשבה ודרכי הפעולה של בתי החולים וקופות החולים – קיבלתי הכשרה מצוינת לתפקיד אותו אני מגלמת כעת"…

ואמנם, מרגע שהפכה לעצמאית החלה דיקלה להקדיש את שעותיה כעורכת דין לטיפול בפיצוי לנפגעי רשלנות רפואית בכלל לילדים שנפגעו מרשלנות כזו – בפרט.

כשהרופאים רגועים מדי

אין ספק שבין תפקידיהם של הרופאים נמצא המעקב. הרופאים הם אלו שאמורים להפנות את הלקוחות לבדיקות תקופתיות, לפענח את התוצאות ולהחליט האם עליהם לנקוט פעולה או לא. בתקוה שלפני לידה הבדיקות הללו הן קריטיות משום שיש להן משמעות עמוקה למצבו הבריאותי של היילוד. רותי, שהתכוננה ללידת תאומים, היתה מודעת לכך וערכה בקפדנות את כל הבדיקות אליהן שלח אותה הרופא.

אלא שכאשר הורתה אחת התרביות על זיהום, לא התייחס הרופא לממצא המדאיג ורותי לא קיבלה טיפול. עד מהרה היה עלי להתאשפז, וגם בבית החולים, שם הגישה את כל תוצאות הבדיקות – התעלמו משום מ מן התוצאה החריגה והזועקת.

התאומים שנולדו בשבוע עשרים ושש הוכנסו בבהילות לטיפול נמרץ, ורק אז החלו לקבל את האנטיביוטיקה הדרושה להם. למרבה הצר אחד מהם נפטר כעבור יומיים ואילו השני נפגע משיתוק מוחין כיוון שלא זכה בטיפול המיטבי הנדרש. הכאב והצער חרטו את רישומם במשפחה הצעירה, שהפכה בין יום למשפחה שכולה, שגם נושאת את עול הטיפול בילד פגוע. רותי ובעלה קיבלו את דין שמים באהבה, הטו שכמם לים המטלות והמשיכו בחייהם בשקט…

מגיע לכם פיצוי!

"אין ספק שטיפול בילד פגוע עולה הון," מסבירה עורכת דין דיקלה, "גם אם הורים נושאים את סבלם באמונה ובקבלת הדין עדיין, הפיצוי הכספי שמגיע להם על פי כל דת ודין יכול לסייע להם הן בטיפול בילד עצמו והן בהקלה על המשפחה כולה. במקרים כאלו ואחרים חשוב מאוד לבדוק האם יש היתכנות של רשלנות רפואית, ואם כן – ניתן לקבל פיצוי שיכול להגיע למיליונים רבים שאמור לפצות על אובדן השתכרות, כאב, סבל, עזרה, אביזרים ועוד".

כדי להגיש תיק כזה מול גופים כמו בתי חולים, נדרשים ניסיון רב, נחישות והתמדה. מאלו יש לעורכת דין דיקלה בשפע.

"את התיק של רותי, אם התאומים הגשתי לבית המשפט המחוזי כשהוא מגובה בשלוש חוות דעת של רופאים בכירים, כולם פרופסורים מהשורה הראשונה בתחום," משתפת דיקלה, "מאחר וייצגתי בעבר רופאים – אני יודעת מראש אלו טענות יטענו נגד הורים ומתכוננת להן מראש!"

כתוצאה מהעבודה המקצועית והמיומנת זכתה משפחתה של רותי בפיצוי גבוה מאוד.

פועלים עכשיו!

"חשוב לדעת שתביעות על פגיעות בלידה ניתן להגיש עד גיל שבע בלבד", אומרת דיקלה, "כך שגם אם יש לכם ספק, כדאי לפנות ליעוץ מקצועי האם ניתן להגיש תביעה. תשעים אחוזים ממקרי שיתוק המוחין בילודים הם כתוצאה מחוסר חמצן בלידה, ולא פעם התערבות רפואית היתה יכולה למנוע זאת! חשוב לי לציין שהרשויות מתייחסות כיום בכובד ראש, וכל תביעה נבדקת לגופה".

אם אתם חשים שנפגעתם מרשלנות רפואית, פנו לעו"ד דיקלה ואנונו, טל: 052-5610165 רחוב פיק"א 13 ראשון לציון.

רגע אחד לפני…

האמא שהגיעה אלי עם ילדתה הנכה נראתה אומללה ומיוסרת. "הילדה סובלת ממום משמעותי בעמוד השדרה". היא סיפרה בכאב. "לפני מספר חודשים היא עברה ניתוח שלא הצליח. באתי אליך בשביל לבדוק אם אפשר לתבוע את הצוות הרפואי על הכישלון של הניתוח. הבטתי בילדה. היא היתה נראית מעוותת וסובלת. רגע לפני שצללתי לעומקה של הפרשיה, שאלתי את האם אם נטלה חומצה פולית לפני הלידה. וכאן שמתי לב שדרכתי על יבלת כואבת במיוחד. "אל תשאלי כמה המצפון שלי מייסר אותי על כך שלא נטלתי חומצה פולית. הייתי צעירה ותמימה, ולא ידעתי בכלל שצרי לקחת. אף רופא לא עורר את תשומת ליבי לנחיצות העניין, ואני מרגישה שהרשלנות שלי היתה השליחה לסבל של בתי. אין לי יום ואין לי לילה, אני רואה אותה סובלת ומרגישה פושעת…"

"אף אחד לא אמר לך שאת צריכה ליטול חומצה פולית?" השבתי בשאלה. "אם כן, עוד לפני התביעה על הניתוח הכושל, יש פה רשלנות רפואית איומה מצד הרופאים, שלא הורו לך לקחת חומצה פולית בזמן. כך שאת יכולה להסיר מעליך את משא האשמה, ובמקביל לגשת לתביעה מול הגורמים הרפואיים שכשלו בחוסר מתן מידע בסיסי ונחוץ.

ברגע אחד התיישר גבה הכפוף, חיוך עלה על פניה, והקול שלה הפך ממהוסס לבוטח יותר. "אז אני לא אשמה בכך? ומגיע לנו פיצוי על כך?"

כעת, כשהנטל הכבד ירד מכתפיה, היא היתה פנויה לצאת למסע, בסופו היא זכתה לפיצוי הולם, שיסייע לה לתת לביתה היקרה את כל הטיפולים הנחוצים וישפר את איכות חייה פלאים.

בסיפור זה פותחת עו"ד דקלה ואנונו את שיחתנו, מבקשת להאיר את עינינו לנזקים המתרחשים בעקבות אי נטילת חומצה פולית, ועל המחויבות של הגורמים הרפואיים לעדכן אותנו במועד על הצורך הקריטי ליטול אותה.

עו"ד דקלה ואנונו עוסקת כבר למעלה  מ- 18 שנה בתחום ומתמחה בתיקי 'רשלנות רפואית', גם כאלה המוגדרים כמסובכים ומורכבים. במסגרת עיסוקה, מטפלת עו"ד ואנונו במגוון רחב של בעיות מתחומי הרפואה השונים כגון: כירורגיה, אורתופדיה, רפואת שיניים, לידה וטרום לידה, ובתיקים מורכבים יותר כגון: איחור באבחון של מחלות קשות, ועוד. לאחר שנים שבהן ייצגה ואנונו את הצד הנתבע, קרי: רופאים מטעם המדינה, בתי חולים, קופות חולים, ומרפאות פרטיות, היא עברה לייצג את הצד התובע – המטופלים. עובדה זו מעניקה לה כיום יתרון רב בייצוג הצד התובע, משום שכבר בשלב שמיעת הטענות של התובע היא יכולה לצפות את הטענות שיטען הצד שכנגד ולהיערך אליהן.

מדוע כל כך חשוב ליטול חומצה פולית?

"החומצה הפולית הינה כדור פשוט וזול, ובעל חשיבות מכרעת על התפתחות התינוק. לפי ההמלצה הרפואית מומלץ ליטול את הכדור לכל אורך שנות הילודה. בכל ביקור אצל רופא נשים לצד רופא משפחה, עליו לעדכן את האישה בנחיצותו.

"החומצה הפולית אחראית על יצירת השלד, ולכן אם ישנו חסר, התינוק עלול חלילה להגיע למצב של MTD –  מום בתעלת עמוד השדרה, לצד מומים קשים אחרים.

"ההוראה על נטילת חומצה פולית קיימת בספרות הרפואית מזה שנים, אולם התביעות בתחום זה יצאו לפועל רק בשנים האחרונות. לכן, אדם שנולד פגוע בשל היעדר הפנייה לנטילת חומצה פולית, יכול להגיש תביעה על רשלנות רפואית עד גיל עשרים וחמש".

את מי ניתן לתבוע במקרה זה?

"במקרה זה ניתן לתבוע הן את רופא המשפחה והן את רופא הנשים. שניהם אמורים להודיע לאישה על חובתה לקחת חומצה פולית. רופא הנשים צריך להזכיר זאת לאישה בכל ביקורת שהיא עורכת במרפאה, אולם אצל רופא המשפחה ההנחיות פחות ברורות. לכן, אם אישה ביקרה אצל רופא נשים לאחר לידה והיא לא קבלה ממנו הנחיה לשוב ולקחת מיד חומצה פולית, ולמרבה הצער נולד לה ילד שסובל מMTD, יש לה עילה לתביעה בגין רשלנות רפואית.

"הפיצוי עומד על סך מיליוני שקלים כיוון שהוא משקף את הפגיעה בכל תוחלת חייו של הילד, וכולל גם קושי בניידות, כאב וסבל, עזרים חיוניים שיהיה עליו לרכוש והפסדי השתכרות עתידיים".

לסיום, נשמח לקבל טיפ לחיים…

"במידה ויש לכם ילד הסובל מ NTD שימו לב שיש לכם מספר קצבאות חודשיות שתוכלו לקבל מן הביטוח הלאומי: קצבת ילד נכה וקצבת ניידות. כאשר הילד מתבגר, אתם זכאים גם לקצבת שירותים מיוחדים.

"ובנוסף, לכל אורך שנות הילודה, אל תוותרו על נטילת חומצה פולית. זה קריטי ומציל חיים!

מחלות גנטיות

היא הגיעה אלי, אישה צעירה אם לילדון קטן. וחולה. במחלה איומה. גנטית. סוג של ניוון שרירים. "אני לא יודעת מה לעשות", פרצה בבכי וסיפרה על השתלשלות מקרים איומה, בעצם, על השגחה פרטית מדוקדקת, שהביאה אותה למצב כה כואב. חמיה חולה בניוון שרירים גנטי ואימו גם. לפני שהיא ובעלה נישאו ערך בעלה בדיקה גנטית לאיתור המחלה. הבדיקה, כך מסתבר כעת, יצאה חיובית, אך הרופא לא טרח לעדכן את האיש בממצאיו. כעת התפרצה המחלה אצל בעלה ובדיקה מהירה גילתה שגם הילד חולה. "איזה מן חיים יהיו לו?" היא בכתה, לא יכולה להכיל את הכאב. למה? למה לא אמר להם הרופא דבר? איך אפשר לפספס תוצאה של בדיקה חשובה כל כך?

 למה חשוב כל כך לערוך בדיקה גנטית?

בדיקות גנטיות הן בדיקות שמטרתן לאתר גנים העלולים ליצור מחלות גנטיות אצל הילדים. ישנה בדיקה גנטית המיועדת לעמוד על שורשן של מחלות קשות הפעילות בגוף וישנן בדיקות המיועדות למנוע חיבור גנים בעייתיים העלולים להביא להתפתחות מחלות בדור הבא (כגון בדיקות 'דור ישרים').

מהי רשלנות רפואית בנושא גנטי?

ככלל, מיד בביקור ראשון אצל רופא הנשים לאחר החתונה הרופא חייב להציע להורים את הפשרות לערוך בדיקה גנטית.

לפי חוק, כאשר יש קרבת משפחה בין ההורים או במידה ולאחד ההורים יש היסטוריה של מחלות במשפחה הקופה חייבת לממן את הבדיקה הגנטית. מה שהתחדש כעת הוא הפסיקה האומרת כי גם במקרים ללא היסטוריה משפחתית או רפואית, הרופא חייב למסור להורים את המידע על הבדיקות הגנטיות והאפשרות לעשות אותן באופן פרטי. רופא שלא הציע למטופל את האפשרות ונולד ילד בעל מחלה גנטית, ייחשב למקרה של רשלנות רפואית.

במילים פשוטות, כל אדם חייב לשמוע מן הרופא שיש לו אופציה לעריכת בדיקה גנטית באופן פרטי ובמקרים ולא הייתה הודעה כזו ונולד ילד חולה, המקרה יחשב לרשלנות רפואית.

רשלנות רפואית גנטית שכיחה נוספת נגרמת מחוסר חיבור נתונים לתמונה שלימה. לפי ספר, כאשר במהלך בדיקת אולטראסאונד לתינוק מתגלה ממצא בלב, בכליות או באיברים חשובים אחרים, על הרופא להפנות את ההורים לבדיקה גנטית, מעבר לבדיקות אחרות. במידה וההורים לא קיבלו הפנייה והמחלה אכן גנטית היא תחשב לרשלנות רפואית.

טיפ קטן מניסיון גדול

אל תתעלמו. טמינת ראש בחול לא מביאה הצלחה אלא הפסד.

  1. עוד לפני שתיגשו לשידוך בדקו 'דור ישרים'. זה קריטי, לא פחות מכך.
  2. במידה וקיימת במשפחה מחלה המופיעה אצל כמה אנשים, בדקו אפשרות גנטית.
  3. במידה ואתם מודעים לגן בעייתי או למחלה גנטית כזו או אחרת עדכנו את הרופאים בכך. הסתרה זה עניין של בחירה, הסתרה מרופאים היא בחירה אסורה. מידע מוקדם יכול עניין של הצלת חיים.
  4. במידה ונולד במשפחה ילד חולה חשוב לדרוש הפנייה לייעוץ גנטי גם במידה והרופא מעריך כי הסיבה למחלה אינה גנטית. תמיד עדיף לעשות בדיקה יותר מדי ולא בדיקה פחות מדי…

מהו גובה הפיצוי במקרים של מחלה גנטית?

תסמונת גנטית מביאה בדרך כלל לנכות של מאה אחוזים. לכן הפיצוי שאפשר לקבל בגינה עומד על מיליוני שקלים וכולל בתוכו התחשבות בנושא כאב וסבל לילד ולהורים, עזרת צד ג' עשרים וארבע שעות ביממה, הוצאות, נסיעות, התייעצויות רפואיות וכל מה שכרוך בגידול ילד בעל מאה אחוזי נכות.

למי מומלץ לגשת לבדוק היתכנות לתביעה על רשלנות בנושאים גנטיים?

לכל הורה לילד בעל מחלה גנטית ולכל אדם בעל מחלה גנטית.

מהי המומחיות המיוחדת שכדאי לחפש אצל עורכי דין המתמחים בתיקי רשלנות רפואית?

קודם כל חשוב לוודא כי לעורכת הדין ישנה התמחות ספציפית בענייני רשלנות רפואית. מעבר לזה, למשרד של עורכת הדין דקלה ואנונו ישנה מעלה מיוחדת. עו"ד ואנונו עבדה בעבר בצידם של הפוגעים. היא עבדה בחברות הביטוח של הרופאים ולמדה בדיוק מהם המחירים שהחברות מוכנות לשלם על כל פגיעה, בעזרת אילו טענות הם מנסות למוטט אותה ומהי צורת הפעולה של החברה. לכן, כיום, כאשר מגיע לקוח למשרדה, יחד עם שמיעת התיק היא כבר 'שומעת' מה יטען הצד השני ויודעת להשיג חוות דעת ולהיערך מראש לכל הטענות.

"אני יודעת מה יגיד הצד השני ומכוונת את התביעה בהתאם, כמו כן אני יודעת מהם הסכומים המתאימים לכל פגיעה ולא נותנת ללקוחות שלי להסתפק בפחות". אילו, תסכימו איתי, החלקים החשובים ביותר בתביעה.

ילדים ויולדות

היא פקקה את אצבעותיה בעצבנות. הקושי חנק את גרונה. "את מבינה, הם כל הזמן אמרו לי 'הכל בסדר, הכל בסדר', ופתאום, אחרי אחת הבדיקות, אמרו שמחכה לי לידה שקטה. איזה מן דבר זה? איך הם לא ראו אף תסמין לפני כן? למה הם לא ניסו להציל אותו, להביא לעולם לפני הזמן?". דמעות עלו בעיני, הסיפור היה קשה כל כך. כואב. אבל אנחנו אמונים על שאלת חכם, בטח בנושאים כאלו. "אולי תתייעצי לפני שנפתח את התיק?" שאלתי בשקט. היא פנתה לרשכבה"ג רבי גרשון אדלשטיין שליט"א וקיבלה תשובה. במקרה ההוא וויתרנו על התביעה. גדול בישראל פסק שהנתונים אינם חד משמעיים דיים בכדי לפתוח תיק. במקרים אחרים ההוראה הייתה אחרת. תבענו. זכינו. הפיצויים עמדו על מאות אלפי שקלים ואף מיליונים.

אילו נזקים יכולים להוות עילה לתביעה אצל יולדת?

אחת התחנות המשמעותיות ביותר בחייה של כל אישה הוא רגע הצטרפותו של ילד למשפחה. בעז"ה כל הלידות יתרחשו בקלות, בשמחה ובידיים מלאות, אך באם דברים מסתבכים ולידה הופכת להיות טראומטית הרבה מאוד תלוי במהירות התגובה של הצוות הרפואי ובפעולות הנכונות שהוא עושה. במידה והוא לא פעם כנדרש יוגדר המצב כרשלנות רפואית.

הנזקים שיכולים להיגרם לנשים במהלך לידה טראומטית הם בדרך כלל קרעים – חיצוניים או פנימיים. את הקרעים הללו ניתן פעמים רבות למנוע. כך למשל, כאשר התינוק גדול מדי או הלידה מתקדמת במנח לא נכון נדרש הצוות הרפואי לשקול ביצוע של ניתוח חירום, או לפחות יצירת חיץ על מנת שלא ייווצרו קרעים משמעותיים. כאשר הפעולות הרפואיות אינן מבוצעות כנדרש עלולים להיווצר אצל היולדת קרעים בדרגה 3 ו4 חלילה. קרעים אלו מגבילים מאוד את התפקוד היומיומי ועלולים להשאיר נזק לכל החיים. לעיתים, ברגע שנוצרים הקרעים עורך הצוות הרפואי ניתוח מתקן מקומי על מנת למנוע את הפגיעה או למזער אותה אך במידה והתיקון לא הצליח או שהשריר נפגע חשוב למהר ולתבוע את חברת הביטוח של בית החולים.

סוג נוסף של קרע בעייתי הינו קרע פנימי העלול לגרום לבעיה בהמשך הילודה הרגילה ולהמשך הילודה בכלל. כך למשל, אישה שילדה בניתוח קיסרי נמצאת בסיכון מוגבר יותר להיווצרות קרעים פנימיים ובמידה והצוות הרפואי אישר לידה רגילה, לא עקב אחרי מהלכה ונוצרו קרעים משמעותיים ניתן לתבוע על כך את חברת הביטוח. באופן כללי, בכל לידה טראומטית שגרמה לבעיה בהמשך הילודה כדאי לפנות לעורך דין מתמחה בתחום כדי לבודק את האפשרות לתבוע את חברת הביטוח.

אילו נזקים עשויים להיות עילה לתביעה אצל התינוק?

קודם כל לידה שקטה. בכל מקרה בו האישה הייתה מאושפזת לפני הלידה או שהיו סימנים המעידים על בעיה או שהיא הייתה במעקב רפואי חריג בהתאם לממצאים קיימים, במידה ובגלל חוסר תשומת לב המצב הידרדר או במידה והרופאים דילגו על מעקבים מתבקשים או על שמירה מתאימה, יש לבדוק היתכנות לתביעה.

נזקים אפשריים נוספים חלילה הינם: CP – שיתוק מוחין, נכות העלולה להיווצר בשל העדר זרימת חמצן תקינה למוח במהלך הלידה. כאשר נוצר מצב של לידה טראומטית הצוות הרפואי נדרש לעקוב אחרי אספקת החמצן של התינוק ובמקרה הצורך לחלץ אותו במהירות או לבצע ניתוח על מנת למנוע מצבי מצוקה.

פרע כתפיים – פגיעה הגורמת לנכות בכתפי התינוק ועלולה להיווצר כתוצאה מחילוץ לא נכון או מהשתהות בקבלת החלטה על ניתוח.

DDH – מה שמכונה אצל אימהות 'פיקים בברכיים'. לפני השחרור מבית החולים נדרש רופא הילדים לבדוק היטב את מפרק הירך של התינוק ובמידה ויש לו חשד, ולו קל, להימצאות DDH עליו לשלוח את התינוק למעכב אולטרא-סאונד. DDH הינה בעיה הניתנת לטיפול פשוט בגיל הצעיר ועלולה לגרום לנכות לכל החיים במידה ולא טופלה בזמן.

אילו נזקים עשויים להיות עילה לתביעה אצל פג?

למעשה, כל היוולדות של פג עשויה להיות עילה לתביעה. כיום נמצאות בידי הרפואה דרכים שונות לעכב מצבים של לידה מוקדמת, אם על ידי תרופות שונות ואם על ידי תהליכים כירורגיים שונים. אנו מצפים מהרופא שיבחין בסימנים המקדימים העשויים להעיד על אפשרות ללידה מוקדמת, על מנת שיוכל לפעול לעיכובה באמצעים שבידו. במידה ולא ניתן לעכב את הלידה ישנן תרופות שונות המיועדות להבשיל את הפג ככל האפשר ליציאתו לעולם ועל הרופא לשקול עשיית שימוש בהן. בכל מקרה שתינוק נולד פג והיו סימנים מקדימים שיכלו לאותת על כך, ניתן לבדוק היתכנות לתביעה.

מהי המומחיות המיוחדת שכדאי לחפש אצל עורכי דין המתמחים בתיקי רשלנות רפואית?

קודם כל חשוב לוודא כי לעורכת הדין ישנה התמחות ספציפית בענייני רשלנות רפואית. מעבר לזה, למשרד של עורכת הדין דקלה ואנונו ישנה מעלה מיוחדת. עו"ד ואנונו עבדה בעבר בצידם של הפוגעים. היא עבדה בחברות הביטוח של הרופאים ולמדה בדיוק מהם המחירים שהחברות מוכנות לשלם על כל פגיעה, בעזרת אילו טענות הם מנסות למוטט אותה ומהי צורת הפעולה של החברה. לכן, כיום, כאשר מגיע לקוח למשרדה, יחד עם שמיעת התיק היא כבר 'שומעת' מה יטען הצד השני ויודעת להשיג חוות דעת ולהיערך מראש לכל הטענות.

"אני יודעת מה יגיד הצד השני ומכוונת את התביעה בהתאם, כמו כן אני יודעת מהם הסכומים המתאימים לכל פגיעה ולא נותנת ללקוחות שלי להסתפק בפחות". אילו, תסכימו איתי, החלקים החשובים ביותר בתביעה.

המדור בחסות עו"ד דקלה ואנונו המתמחה בתיקי רשלנות רפואית, נזיקין ותאונות דרכים. להתייעצות ללא עלות ניתן ליצור קשר בטלפון: 0525610165

מנצחים את המגבלה

כל חודשי ההמתנה ללידה של צביקי עברו בקלות. הכל היה נראה תקין. ברגע אחד מר ונמהר התהפך הכל. היילוד נכנס למצוקה, הבדיקות הצביעו על ירידה בערכים, אך הצוות הרפואי לא מיהר לשלוח את האם לניתוח קיסרי ולא פעל כנדרש ועל כן עברו דקות יקרות מידי בהן לא חדר חמצן למוחו של התינוק. למרבה הצער צביקי סובל כיום מ-CP שיתוק מוחין וממאה אחוזי נכות.

מקרה זה הוא אחד מיני רבים, המגיעים אל משרדה של עו"ד דקלה ואנונו, בעלת תואר ראשון במשפטים, מתמחה בתיקי 'רשלנות רפואית', נזיקין ותאונות דרכים. במשך למעלה מ 16 שנות ניסיון היא רכשה רזומה עשיר בכל נושא הרשלנות הרפואית, גם במקרים המוגדרים כמסובכים ומורכבים.

במסגרת עיסוקה, מטפלת עו"ד ואנונו במגוון רחב של בעיות מתחומי הרפואה השונים. במשך השנים היא ייצגה את הצד הנתבע, הרופאים, בתי החולים, קופות החולים, והמרפאות הפרטיות, ובהמשך עברה לייצג את הצד התובע – המטופלים. ההיכרות שלה עם שני הצדדים מעניקה לה כיום יתרון רב בייצוג הצד התובע, משום שכבר בשלב שמיעת הטענות של התובע היא יכולה לצפות את הטענות שיטען הצד שכנגד ולהיערך אליהן.

"אכן, ישנם דברים שנגזרו משמים ועלינו לקבל אותם ולחיות עמם". מציינת עו"ד ואנונו. "אך ישנן מוגבלויות שהיה ניתן למנוע והן נגרמו כתוצאה מרשלנות של הצוות המטפל. ויותר מכך, גם אם התרחשו מקרים אלו, מכורח המציאות חשוב ביותר להגיש תביעה ולזכות לפיצוי הולם שיכול להסתכל במיליוני שקלים.

"אין ספק שגידול ילד נכה ומוגבל כרוך בעלויות גדולות ובמשאבים רבים נוספים. לפעמים הפיצוי הכספי עשוי לעזור לאותם ילדים ולמשפחה כולה. ברוב המקרים, ילדים אלו מקבלים קצבת נכות מביטוח לאומי, אבל הסכום החודשי איננו מספיק למכלול הצרכים: לשמירה ולהשגחה צמודה, לניוד, להתאמת הבית לכיסא גלגלים, לעזרים ועוד. לעיתים ההורים מאבדים את יכולת ההשתכרות ונאלצים לטפל בילד שעות רבות ביום. כל אלו מסתכמים בהוצאות כבדות במיוחד, העשויות להגיע למיליוני שקלים במצטבר".

לאלו מקרים נחשפת, בהם רשלנות רפואית הביאה למוגבלות פיזית, קוגניטיבית או התפתחותית? 

"ישנם אינספור תיקים בהם סובל הילד ממוגבלות מסוימת בעקבות רשלנות של הצוות הרפואי שהיה בשטח במהלך הלידה או לפניה. להלן מספר דוגמאות:

  • CP– שיתוק מוחין: לפני תקופה ניתן פסק דין על פיצוי על סך 15 מיליון ש"ח עבור זוג הורים חרדיים שביצעו טיפולי פוריות וילדו תאומים פגים שסבלו מCP . הם טענו כי לפני הטיפולים לא נמסר להם מהצוות המטפל על סיכונים לפגות בלידה של יותר מתינוק אחד.
  • תסמונת האיקס השביר- מוטציה גנטית הגורמת לחוסר בחלבון חיוני להתפתחותו התקינה של המוח. מה שגורם ללקויות שכליות. את התסמונת אפשר למנוע בעזרת בדיקות גנטיות, בעיקר כאשר יש רקע של מחלות כאלו במשפחה.
  • מחלת דושן- מחלה גנטית של ניוון שרירים. אם קיים רקע גנטי הצוות המטפל חייב להורות על ייעוץ גנטי. מחלת דושן- מחלה גנטית שכיחה וחמורה ביותר של ניוון השרירים, המאופיינת בהרס של תאי שריר.
  • אוטיזם- גם כאן, כאשר יש רקע משפחתי חובה לערוך יעוץ גנטי. אני מטפלת בתיק של משפחה שהיו לה 2 ילדים עם אוטיזם ואף גורם רפואי לא הפנה אותה לייעוץ גנטי, למרבה הצער נולד להם ילד שלישי עם אוטיזם קשה.
  • NTD -'ספינה ביפידה'- מום בעמוד השדרה. לעיתים נוצר מום זה בעקבות אי נטילת חומצה פולית במהלך תקופת הפוריות ובתחילת תקופת טרום הלידה. החומצה הפולית אחראית על יצירת השלד, ולכן אם ישנו חסר, התינוק עלול חלילה להגיע למצב זה
  • מומים לבביים. לאחרונה נמצא קשר הדוק בין אי נטילת חומצה פולית למומים לבביים. יש לציין שהחומצה הפולית הינה כדור פשוט וזול, ובעל חשיבות מכרעת על התפתחות התינוק. לפי ההמלצה הרפואית מומלץ ליטול את הכדור לכל אורך שנות הילודה. בכל ביקור אצל רופא נשים לצד רופא משפחה, עליו לעדכן את האישה בנחיצותו. ההוראה על נטילת חומצה פולית קיימת בספרות הרפואית מזה שנים, אולם התביעות בתחום זה יצאו לפועל רק בשנים האחרונות.

לסיום, מהו הטיפ ההכרחי שעלינו לדעת?

מכיוון שמדובר בתיקים העשויים להתגבש למיליוני שקלים, אני ממליצה לפנות בכל מקרה לייעוץ עם עורך דין העוסק בתחום הרשלנות הרפואית. מקסימום תתקבל התשובה שאין עילה לתביעה. במידה ואכן יש 'קייס', תוכלו לזכות בפיצויים גבוהים במיוחד.

חשוב לדעת כי ברשלנות רפואית יש חוק התיישנות, בחלק מהמקרים עד 7 שנים ובחלק אחר עד 25 שנים. לכן יש למהר ולפנות להתייעצות על מנת שלא להפסיד את חלון הזמן החיוני.

כשחלומות ורודים מתנפצים…

ורוד, תכלת, פלומה רכה וריח גן עדן ענוג. אמא מתוחה ונרגשת שממתינה לרגע בו יבקע הגוזל החדש לאוויר העולם. כך נראות כל הלידות באשר הן. אבל לא תמיד ההמשך כל כך בהיר וחלק. במהלך הלידה עלולות להתרחש תאונות ברמות שונות שלעיתים מותירות החלום הוורוד בצד, ובמקומו מופיעה מציאות לא פשוטה.

רחל היא אמא שחלומה הוורוד התנפץ. רחל המתינה שנים ארוכות לתינוק. בכל התקופה שלפני הלידה היא הקפידה לבצע בדייקנות את כל הבדיקות הנדרשות. היה לה חשוב לוודא שהכל בסדר ושהתינוק בריא. מהלך הלידה היה שגרתי ומרגש והכל היה נראה בסדר גמור. המשפחה כולה המתינה בציפייה לתינוקת מקסימה חדשה, אבל ברגע מסוים, הבינה רחל שמשהו לא בסדר…  בשלב כלשהו הסתמנה מצוקה אצל התינוקת. אספקת החמצן למוח הופסקה לרגעים ארוכים מידי. התינוקת שנולדה לא השמיעה קול. במקום בכי תינוקי ממיס שרר בחדר שקט. שקט כבד מידי.

בימים הבאים אובחנה התינוקת כסובלת משיתוק מוחין.

רחל ובעלה לא ידעו את נפשם. החלום אותו חלמו בתקופה האחרונה מידי לילה התנפץ לרסיסים. במקום תינוקת בריאה, מתפקדת ומתפתחת הם קיבלו תינוקת פגועה, שונה, שתעמיד אותם כעת מול מציאות חיים חדשה ולא קלה…

רחל ובעלה הבינו שהם יוצאים לדרך שונה, חדשה, אחרת.

הם החליטו לעשות הכל, אבל הכל, כדי שתהיה זו דרך מענגת ושמחה ככל האפשר במסגרת המוגבלות של הבת החדשה שלהם.

בהתייעצות עם המשפחה ועם גורמים מתאימים הם פנו לעו"ד דקלה ואנונו, עורכת דין המתחמה בתחום תביעות נזיקין גם מול גורמים ציבוריים גדולים. זו חקרה את הנושא לעומק. במהלך בירור האירוע התגלו כשלים של הצוות הרפואי במהלך הלידה.

התגלו הוכחות ברורות על כך שהצוות הרפואי התעלם מאותות המצוקה בשלבי הלידה המוקדמים, מה שגרם בהמשך לכשל הרפואי החמור ממנו תסבול ילדתם כל חייה. הם פנו לתביעה מול בית החולים. את בריאותה של התינוקת הם לא יוכלו להשיב, אבל את איכות חייה, את טיב הטיפולים, את המטפלות הכי יקרות, ואת המכשירים המתקדמים ביותר  הם יתנו גם יתנו, וכספי הפיצויים מבית החולים יעזרו להם בכך.

"אני נתקלת באינספור סיפורים כאלו" מסבירה עורכת הדין ואנונו. "מקרים קשים של פגיעות של תינוקות ואימותיהן במהלך לידות מתרחשים כל הזמן. נתקלתי גם באימהות שחוו לידה קשה ואיבדו את כושר ההשתכרות שלהן ולעיתים גם את היכולת התפקודית שלהן ביומיום. מגוון הבעיות הוא רחב מאד הן אצל האם והן אצל התינוק, והמכנה המשותף לכולם פעמים רבות הוא מחדלים של הצוות הרפואי. כאשר מדובר בסיפור כזה קיימת עילה לתביעת נזיקין שיכולה לפצות במשהו על הכאב והאובדן."

עורכת דין דקלה ואנונו היא בעלת תואר ראשון במשפטים, מתמחה בתיקי ’רשלנות רפואית‘, נזיקין ותאונות דרכים. במשך 12 שנות ניסיון היא רכשה רזומה עשיר בכל נושא הרשלנות הרפואית, גם במקרים המוגדרים כמסובכים ומורכבים. במסגרת עיסוקה, מטפלת עו“ד ואנונו במגוון רחב של בעיות מתחומי הרפואה השונים. במשך השנים היא ייצגה את הצד הנתבע: הרופאים, בתי החולים, קופות החולים והמרפאות הפרטיות, בשלב מסוים עברה לייצג את הצד התובע- המטופלים. ההיכרות העמוקה עם הצד הנתבע העניקה לה כלים וידע רב בהתמודדות עם טענות ההגנה של הנתבע.

היום, כבר בשלב שמיעת הטענות של התובע יודעת עו"ד ואנונו לצפות את הטענות שיטען הצד שכנגד ולהיערך אליהן כראוי, מה שמעניק ערך מוסף ויתרון משמעותי בפסקי הדין.

" קיימים מגוון גדול, לצערי, של מוגבלויות ופגיעות אצל יילודים אבל אני רוצה לפרט על שניים מהם: שיתוק מוחין- מתרחש כאשר לא מגיע חמצן למוח לפרק זמן קצוב וקצר. הוא עלול להיגרם מסיבוכים הקשורים בלידה, מבעיות במהלך ההיריון וגם כתוצאה מפגות. רשלנות רפואית במהלך הלידה יכולה לגרום לשיתוק מוחין. הלידה הרגילה מסתבכת וכתוצאה מכך העובר לא מקבל חמצן בשניות הקריטיות. לפעמים בשלב הזה ממהרים לבצע ניתוח קיסרי דחוף. לעיתים הכשל נגרם בעקבות ניטור  לקוי, שלא זיהה מצוקה אצל התינוק, לעיתים זה קורה בעקבות ניתוח קיסרי שהוחלט לבצע באיחור או בעקבות זיהום שלא נתנו לו טיפול אנטיביוטי מהיר. גם פגות ותשניק סב לידתי עלולים לגרום לשיתוק המוחין.

"נזק נוסף העלול להתרחש בלידה טראומתית נקרא 'תסמונת הרב', מה שמכונה כליאת כתפיים או פרע כתףdystocia shoulder) ) זהו מצב חירום מיילדותי, שבו בתהליך הלידה נתקעת הכתף של התינוק. המצב מהווה סיכון ניכר ועלול להותיר בגופו נזק לכל החיים. גם כאן, פעמים רבות, הנזק התרחש בעקבות התנהלות כושלת של הצוות הרפואי."

מה צריך לעשות כדי להגיש תביעה לאחר לידה טראומטית?

"ראשית כל- שמרו ותעדו כל מסמך רלוונטי הנוגע ללידה ולתקופה שאחריה. פנו לעו"ד שמתמחה בתיקי רשלנות רפואית כדי לבדוק את המקרה ואת האפשרות להגיש תביעת נזיקין. עורך הדין יאסוף את החומר הרפואי ויעביר למומחה בתחום על מנת לבחון אם הייתה רשלנות רפואית בתקופת טרום הלידה או במהלכה.

כדאי לפנות לייעוץ מוקדם ככל האפשר. הפיצוי הכספי לא יחזיר אליכם את התינוק הבריא עליו חלמתם, אבל הוא בהחלט יעזור להתמודד עם המצוקה. הפיצוי מגלם בחובו את כל מהלך החיים של הילד, תוך התייחסות לכל הפרמטרים: הפסד השתכרות לאורך כל תוחלת חייו, עזרה צד ג', אפוטרופסות, אביזרי עזר רלוונטיים, כאב וסבל ועוד. הסכום עשוי להגיע למיליוני שקלים, אותם תוכלו לגייס לטובת חיים טובים יותר, רגועים ואיכותיים ככל האפשר בעז"ה.

שנה של זכויות

ימים של סיום שנה ובפתחה של שנה נוספת, הם ההזדמנות להביט לאחרו ולערוך סיכום וחשבון נפש. מה היה לנו השנה? על אלו ציוני דרך נוכל להצביע? אלו הצלחות צברנו וכיצד התקדמנו? עו"ד דקלה ואנונו מספרת לנו על שנה מיוחדת, גדושה בעשייה, ומסכמת כאן מעל לשנה של חשיפה והיכרות עם קוראי העיתון. במהלך התקופה האחרונה הציבור נחשף לתחום שלא היה מספיק מוכר, והבין שמגיע לו הרבה יותר.

בשיחה עם עו"ד ואנונו היא מביאה מספר אנקדוטות ומקרים בהם היתה מעורבת במהלך השנה ומציעה לנו: כדאי לפתוח את העיניים ולבדוק האם גם אנו זכאים לקבל יותר.

עו"ד דקלה ואנונו הינה בעלת תואר ראשון במשפטים, מתמחה בתיקי 'רשלנות רפואית', נזיקין ותאונות דרכים. במשך למעלה מ 14 שנות ניסיון היא רכשה רזומה עשיר בכל נושא הרשלנות הרפואית, גם במקרים המוגדרים כמסובכים ומורכבים.

במסגרת עיסוקה, מטפלת עו"ד ואנונו במגוון רחב של בעיות מתחומי הרפואה השונים. במשך השנים היא ייצגה את הצד הנתבע, הרופאים, בתי החולים, קופות החולים, והמרפאות הפרטיות, ובהמשך עברה לייצג את הצד התובע – המטופלים. ההיכרות שלה עם שני הצדדים מעניקה לה כיום יתרון רב בייצוג הצד התובע, משום שכבר בשלב שמיעת הטענות של התובע היא יכולה לצפות את הטענות שיטען הצד שכנגד ולהיערך אליהן.

אילו מקרים הגיעו לפתחך בשנה החולפת?

"במהלך השנים החולפות ואף בעקבות הכתבות, הגיעו אלי פניות רבות מתחומים שונים.

בין המקרים בתחום רפואת ילדים, הגיעו משפחות עם מחלות שמשותפות ל2 אחים, כמו אוטיזם, שיתוק מוחין או דושן. במקרים רבים הסתבר שההורים לא הופנו לייעוץ גנטי ולא הסבירו להם על נחיצות הבירור הגנטי לאחר לידת האח הגדול, או במהלך תהליך טרום לידה מבוקר.

הגיעו אלי תיקים עם תסמונת האיקס שביר- מוטציה גנטית הגורמת לחוסר בחלבון חיוני להתפתחותו התקינה של המוח. מה שגורם ללקויות שכליות. את התסמונת אפשר למנוע בעזרת בדיקות גנטיות, בעיקר כאשר יש רקע של מחלות כאלו במשפחה.

תחום חדש שרווח למדי במגזר החרדי בנושא תביעות ברשלנות רפואית, הוא היעדר הוראה ליטול חומצה פולית. אם נולד ילד שסובל מ'ספינה ביספידה'- מום בעמוד השדרה, אמור להידלק אצל ההורים חשד שאולי יש כאן עניין של רשלנות רפואית, בו לא ניתנה הוראה ליטול חומצה פולית במהלך תקופת הפוריות ובתחילת תקופת טרום הלידה. פיצוי על כך עשוי להגיע למיליוני שקלים.

"הגיעו אלי גם פניות רבות בעקבות נזקים לתינוק או לאמא כתוצאה מלידה טראומתית, כמו שיתוק מוחין בעקבות חוסר בחמצן ועוד. בנוסף, בעקבות הלידה, נשים שונות סבלו מקרעים פנימיים שגרמו לנכויות של ממש.

"תיקים נוספים שנפתחו על ידי, נוצרו בעקבות איחור באבחון מחלות, כמו אישה שלא אבחנו את הממצא שהיה לה בבדיקות ההדמיה, מה שהתגבש למחלה קשה,  או בחור שלא אבחנו בזמן את נגע העור ממנו סבל, ולא המליצו להסירו בזמן, כך שהפך למחלה ממאירה.

"תיקים נוספים נפתחו מול ביטוח לאומי, ורבים מהם זכו לייעוץ וטיפים חינם, עם המלצה לפנות לתהליך עצמאי. כי הבנתי שהם מסוגלים להגיש את התביעה לבדם ואינם זקוקים לייצוג שלי.

"מקרה מיוחד הזכור לי הוא של אדם שנדרש להגיע לטיפול בבית החולים במטרה להוציא אבן, אך הצוות הרפואי פגע לו באברים פנימיים. פנינו במכתב לבית החולים, וזכינו בפיצוי של חצי מיליון ש"ח בלי תהליך של תביעה".

אלו טיפים תוכלי לתת לאנשים שבוחנים אופציה של הגשת תביעה בתחום הרפואי?

"ראשית, חשוב לדעת שלתביעות שונות יש מועדים קצובים וברורים, ואם לא פונים בזמן עלולים לפספס את הפיצוי וחבל. לא אחת טיפלתי בתיקים של שני אחים, כאשר על הגדול חלה התיישנות, והמשפחה מנסה לפחות לנצל את ההזדמנות באח הצעיר יות.

"שנית, שמרו ותעדו כל מסמך רלוונטי הנוגע ללידה ולתקופה שאחריה. לאחר מכן פנו לייעוץ עם עו"ד שמתמחה בתיקי רשלנות רפואית, על מנת לבחון את המקרה מכל צדדיו ולהסיק אם ניתן להגיש תביעה. בשלב הראשון ישיג עורך הדין את החומר הרפואי ויעביר למומחה על מנת לבחון אם היתה רשלנות רפואית.

"כאשר מגיעים אלי אני בוחנת את הרשומות הרפואיות ואת ההחלטות שהתקבלו על ידי הרופאים ואנשי הצוות הנלווים מהרגע בו אושפזה האישה ועד לאחר הלידה.

"יש לדעת שתביעות רשלנות רפואית המתקבלות בבית המשפט, יכולות להוביל לפסיקת סכומים משמעותיים. בתביעה נלקחים בחשבון כל הפרמטרים: הנזקים הגופניים והנפשיים וההשפעה של הנזק לטווח הארוך, הפסד השתכרות לאורך כל החיים, עזרה צד ג', אפוטרופסות, אביזרים רלוונטיים, כאב וסבל ועוד. הסכום עשוי להגיע למיליוני שקלים. הסכום הזה יכול לסייע לכם ולילד לצלוח את האתגרים הרבים בשלום ובנוחות, ולהבטיח לו ולכם בעז"ה עתיד טוב יותר.

"אני מאחלת לציבור הקוראים ולכל עם ישראל שנה מתוקה ובריאה, עם הרבה זכויות".

גנטיקה? זה לא כורח המציאות…

רחל היא אישה בשנות הארבעים לחייה. במשפחתה סבלו מתסמונת האיקס השביר, מחלה גנטית המאופיינת בפיגור שכלי קשה. בהיותה נערה התבקשה לבצע בדיקה גנטית ולאחר תקופה קיבלה בדואר את התשובה: היא נשאית של התסמונת. אף אחד לא אמר לה שעליה לבצע ייעוץ גנטי, בהמשך חייה ואף רופא לא עורר את תשומת ליבה לכך שישנו סיכון שגם ילדיה ייוולדו עם המחלה הגנטית. למרבה הצער, בנה הכור נולד עם תסמונת האיקס השביר, ותוך מספר שנים היא חבקה עוד שלושה ילדים, שניים מתוכם עם אותה תסמונת קשה.

אל עו"ד דקלה ואנונו, המתמחה ברשלנות רפואית, היא הגיעה בעקבות ההבנה שישנה עילה לתביעה מול הצוות הרפואי שליווה אותה אי אז, וגם בהמשך הדרך. מסתבר שלו היתה מודעת לכך, היתה יכולה לבצע פעולה מבוקרת, ולקבל הדרכה רפואית ברורה, על מנת למנוע את הסבל הרב שכיום הוא מנת חלקה של המשפחה כולה.

בשיחה עם עו"ד ואנונו, היא מסבירה על מקרים של רשלנות רפואית במצבים של רשלנות רפואית בנושא מחלות גנטיות, ומעניקה טיפים יעילים ומקצועיים ומידע נחוץ.

עו"ד דקלה ואנונו עוסקת כבר למעלה מ 18 שנה בתחום ומתמחה בתיקי 'רשלנות רפואית', גם כאלה המוגדרים כמסובכים ומורכבים. במסגרת עיסוקה, מטפלת עו"ד ואנונו במגוון רחב של בעיות מתחומי הרפואה השונים כגון: כירורגיה, אורתופדיה, רפואת שיניים, לידה וטרום לידה, ובתיקים מורכבים יותר כגון: איחור באבחון של מחלות קשות, ועוד. לאחר שנים שבהן ייצגה ואנונו את הצד הנתבע, קרי: רופאים מטעם המדינה, בתי חולים, קופות חולים, ומרפאות פרטיות, היא עברה לייצג את הצד התובע – המטופלים. עובדה זו מעניקה לה כיום יתרון רב בייצוג הצד התובע, משום שכבר בשלב שמיעת הטענות של התובע היא יכולה לצפות את הטענות שיטען הצד שכנגד ולהיערך אליהן.

אלו מחלות גנטיות מוכרות, והאם ניתן למנוע אותן?

"בעולמנו ישנן מחלות גנטיות רבות, את חלקן ניתן למנוע על ידי בדיקה מקדימה של דור ישרים, עוד לפני השידוך. חלק מהמחלות המוכרות לנו הן: מחלת דושן- המחלה הגנטית השכיחה והחמורה ביותר של ניוון השרירים, המאופיינת בהרס של תאי שריר. מחלת SMA – מחלת ניוון שרירים שדרתי, הגורמת לרפיון של השרירים עד כדי שיתוק.  CF- סיסטיק פיברוזיס- מחלה הפוגעת בבלוטות הריר של הגוף, וכתוצאה מכך נוצר ריר סמיך וצמיגי החוסם צינורות ומעברים בגוף ומצטבר בחלקים שונים של הגוף, במיוחד בריאות ובלבלב. חרשות תורשתית. תסמונת האיקס השביר ועוד.

"ניתן למנוע לידה של ילד עם מחלה גנטית, לפני שנכנסים לתקופת טרום לידה. כאשר ישנה קרבה משפחתית של זוג ההורים חובה על הרופא המלווה להפנות לייעוץ גנטי, כך גם כאשר ידוע על מחלה גנטית במשפחה.

"בנוסף, אם ידוע על מחלות גנטיות, ניתן לבצע תהליך רפואי מבוקר על מנת לחבוק בעז"ה תינוק בריא. גם במהלך תקופת טרום הלידה, אם מתגלה בשלב הסקירה מום במוח או בלב, או ממצא בעייתי אחר, חשוב לפנות לייעוץ גנטי, כי לעיתים הממצא הינו חלק מתסמונת רחבה יותר.

"באופן כללי, אם הרופא המלווה מודע לבעיה גנטית במשפחה, או על נשאות של מחלה כזו, חובה עליו להפנות את ההורים לייעוץ גנטי. הייעוץ והבדיקה ממומנים על ידי קופת החולים. אם הרופא לא יידע את ההורים, ניתן לתבוע אותו. עם זאת, כיום יצאה פסיקה חדשה, שגורסת שגם אם אין אינדיקציה מקדימה למחלה גנטית, הרפא המלווה חייב לעדכן את ההורים על אפשרות של בדיקות גנטיות. הבדיקות הללו, שלא על סמך אינדיקציה מקדימה, לא ממומנות על ידי קופת החולים והן מבוצעות באופן פרטי".

האם היו מקרים של מחלות גנטיות בהם היית מעורבת בנושא התביעה?

"קיבלתי לא מעט פניות בנושא. אחת מהן היתה של אישה מסוימת שבמשפחתו של בעלה היו חולים במחלה גנטית בשם דושן- מחלה ניוונית. סביו וסבתו של בעלה סבלו ממנה, לצד עוד כמה אנשים במשפחה המורחבת. בעלה ביצע בדיקה והיא הצביעה על כך שהוא נשא, אך לא הודיעו לו על כך.

לאחר נישואיהם הם חבקו בן בכור, שחלה במחלה. הם בררו שוב את כל העניין וגילו שהיתה רשלנות רפואית לכל אורך הדרך.

לסיום חשוב לי לציין שהפיצוי במקרים של מחלה גנטית הינו משמעותי במיוחד, מכיוון שבדרך כלל מדובר בנכויות קשות, והוא ניתן לילדים מגיל צעיר. הפיצוי מגלם בחובו את כל מהלך החיים של החולה, תוך התייחסות לכל הפרמטרים: הפסד השתכרות לאורך כל תוחלת חייו, עזרה צד ג', אפוטרופסות, אביזרים רלוונטיים, כאב וסבל ועוד. הסכום עשוי להגיע למיליוני שקלים ויכול לסייע לכם וליד לצלוח את האתגרים הרבים בשלום ובנוחות, ולהבטיח לו בעז"ה עתיד ורוד יותר…"

כתבו עלינו

חומצה פולית
אשת
תביעה במחשבה תחילה
המודיע
חומצה פולית
ציפי גולן - יתד
ילדים ויולדות
ציפי גולן - יתד
מחלות גנטיות
ציפי גולן - יתד
רואים את הנולד
גולדי גרוסמן = משפחה
רגע אחד לפני
גולדי גרוסמן = משפחה
תביעות במגמת חדשנות
גולדי גרוסמן = משפחה
כשהחלומות ורודים מתנפצים
גולדי גרוסמן - משפחה
מה שחייבים לדעת
משפחה
משפחה מיוחדת וחזקה
משפחה
גנטיקה-לא כורח המציאות
גולדי גרוסמן - משפחה
הרופא לא הנחה ליטול חומצה פולית? זו רשלנות
N12
מתי ניתן לתבוע על התרשלות באבחון מום?
פלילים ומשפט
נתונים מדאיגים על רשלנות רפואית אצל ילדים
שיפי חריטן - מעריב
כשהחלום הורוד מתנפץ
גולדי גרוסמן - משפחה
כשהחלום הקסום נגוז
גולדי גרוסמן = משפחה
מגיע לכם פיצוי מיוחד
משפחה
איחור באבחון בהריון
משפחה

יש לכם שאלה?

הפיצוי יכול לכלול כיסוי הוצאות רפואיות, ניידות, הוצאות נסיעה, פיצוי על כאב וסבל, אובדן הכנסה, ופיצוי על נזקים עתידיים. סכום הפיצוי משתנה בהתאם לחומרת הנזק ולנסיבות המקרה, ויכול להגיע למיליוני שקלים.

התהליך כולל פנייה לעורך דין מומחה בתחום, איסוף כל המסמכים והראיות הרלוונטיים, הגשת תביעה לבית המשפט, ולעיתים גם ניהול משא ומתן לפשרה עם הצד הנתבע.

כדי להוכיח רשלנות רפואית, יש להראות שהצוות הרפואי לא פעל בהתאם לסטנדרטים המקובלים ושכתוצאה מכך נגרם נזק. יש לאסוף מסמכים רפואיים, לפנות לחוות דעת מומחים, וכן עדויות של עדים.

הנזקים יכולים לכלול מומים מולדים בעובר, נזקים פיזיים או נפשיים לאם, אובדן הריון, או סיבוכים בלידה שיכולים להוביל לנזקים ארוכי טווח כגון: קרעים לאם, שיתוק מוחין לילד או מוות.

רשלנות רפואית בהריון מתייחסת למקרים בהם הצוות הרפואי לא פעל בהתאם לסטנדרטים המקובלים וגרם לנזק לאם או לעובר. זה יכול לכלול אי אבחון מצבים רפואיים מסוכנים, מעקב לקוי אחרי מצב האישה והעובר, או חוסר הפניה לבדיקות הכרחיות.

על עזרה להורים, הפסדי השתכרות, כאב וסבל, הוצאות רפואיות, ניידות, אפוטרופוס.

סכומי הפיצוי יכולים להגיע למיליוני שקלים.

בתיקים של רשלנות רפואית ליילוד בלידה עד גיל 25 שנה

ברשלנות רפואית במהלך ההיריון עד גיל 7.

אם נגרמו נזקים לאישה ניתן לתבוע עד 7 שנים.

דילוג לתוכן