עמוד הבית » תחומי התמחות » רשלנות רפואית בשיניים
ברוב המקרים כאשר מטופל פונה אל הרופא שיניים ומתלונן על בעיה רפואית בשינים, הרופא מאבחן את הבעיה, מעניק טיפול רפואי מתאים, והאבחון משפר את איכות חייו של המטופל. אך ישנם מקרים של רשלנות רפואית אצל רופא שיניים שגורמים למטופל לנזקים קשים כגון: שתלים לקויים שגורמים לצורך בטיפולים מתקנים, הכרוכים בעלויות טיפול גבוהות וגורמים לסבל רב למטופלים.
רשלנות רפואית אצל רופא שינים יכולה להתרחש במגוון מצבים, כולל טיפולים כירורגיים, שיקום הפה, ואורתודונטיה. הנה כמה דוגמאות נפוצות: כירורגיית פה ולסת: החדרת שתלים לקויה, שעלולה לגרום לדלקת סביב השתל ולכישלונו. עקירת שן בינה שגורמת לפגיעה עצבית, מה שעלול להוביל להפרעה תחושתית בלסת התחתונה. שיקום הפה: התקנת כתרים בצורה לקויה. טיפולי שורש מיותרים או לקויים. אורתודונטיה (יישור שיניים): טיפול יישור שיניים ארוך מדי או תוצאה אסתטית גרועה. צורך בעקירת שיניים כתוצאה מטיפול לקוי של יישור שיניים. ניהול רשומה רפואית חסרה, אי החתמה על טפסי הסכמה לביצוע שתלים. במקרים של רשלנות רפואית בטיפולי שיניים, מומלץ לפנות לעורך דין המתמחה בתחום לצורך בדיקת עילה לתביעה ולקבלת ליווי משפטי מקצועי. הפיצויים בגין רשלנות רפואית ברפואת משפחה יכולים להיות משמעותיים ולהגיע למיליוני שקלים.
משרדנו מומחה בטיפול בתביעות רשלנות רפואית ברפואת שינים, אנחנו כאן, בשבילכם! צרו קשר עוד היום וקבלו את הכלים וההכוונה המתאימה והסבר על תהליך הגשת התביעה בצורה עניינית ומסודרת.
ברשלנות רפואית ברפואת שינים, קיימים מקרים מוכרים ונפוצים, אשר משרדנו מטפל בהם באופן יום יומי, ומהווים את מרבית התביעות ברשלנות רפואית ברפואת שינים. במידה וקרה לך אחד או יותר מהמקרים שנמנה כאן או אפילו מקרה דומה, אנו מציעים לך ליצור קשר עם משרדנו.
סובב בכוח את ראש המטופל כדי לעקור שתי שיניים בריאות – וכתוצאה מכך שבר את לסתו
טיפול שיניים רשלני הותיר מטופל תושב תל אביב (59) עם נכות קשה, שאף גרמה לו לנסות להתאבד פעמיים, כך נטען בתביעה שהוגשה לאחרונה עו"ד עורכת הדין דיקלה ואנונו המתמחה בתביעות רשלנות רפואית.
על פי כתב התביעה התובע החל סובל מכאבי שיניים בלתי פוסקים, ופנה לרופא שיניים פרטי. לאחר שנלקחו ממנו צילומי רנטגן, החליט הרופא על עקירת שתי שיניים בריאות בלסת השמאלית העליונה.
לדברי עוה"ד ואנונו, טרם העקירה, ובעוד הוא יושב בחדר, האזין התובע לשיחה ברוסית בין רופא השיניים לאביו, המשמש גם הוא כרופא שיניים במרפאה. לדבריו, הוא לא הבין את כל מה שנאמר בשיחה, אך למיטב הבנתו התווכחו השניים ביניהם האם לבצע עקירה של שיניים בריאות או לא, ולבסוף הוחלט לעקור אותן.
על פי כתב התביעה, ניתנה למטופל הרדמה מקומית והרופא החל בעקירה. על פי עדותו של המטופל, ניכר היה שהרופא עצבני. למרות שהיה בעיצומה של עקירת שן, הוא שוחח עם מטופל נוסף בטלפון, וניסה להסביר לו כיצד להגיע למרפאה. בכל אותה עת, כך העיד המטופל, הפעיל עליו הרופא כוח רב, ואף טלטל את ראשו בגסות.
לדברי עוה"ד ואנונו, מספר ימים לאחר הביקור במרפאה, חש לפתע התובע שחתיכת לסת יוצאת לו מהפה. הוא שב למרפאה ולדבריו, כאשר פנה לרופא והראה לו את התוצאות, הלה נבהל ואמר לו "עזוב את זה ככה".
כתוצאה מהעקירה, החל התובע לסבול מכאבים קשים, אף יותר קשים מהכאבים שהביאו אותו לטיפול, ולדבריו, הבין בדיעבד, שכתוצאה מהעקירה הברוטלית נגרם לו שבר בלסת.
על פי הנטען, התובע, אפוף כאבים, ניגש לשני בתי חולים נפרדים בניסיון לטפל בבליטת העצם שנוצרה בעקבות הטיפול הרשלני, אך נאמר לו שניתן אמנם לטפל בעצם ולשייפה, אך לא ניתן להחזיר את המצב לקדמותו.
בצר לו, פנה המטופל לעו"ד דיקלה ואנונו, על מנת לתבוע מהרופא פיצויים בשל רשלנותו.
עוה"ד ואנונו פנתה לרופא שבתחילה הכחיש שהתובע היה מטופל שלו. לאחר מכן הודה הרופא כי טיפל בתובע, אך טען שמדובר בביקור בודד, שכלל לא נערכה בגינו רשומה רפואית. מאוחר יותר, שינה הרופא את גרסתו שוב, וטען ששלח את כל חומרי התיעוד הרפואי לחברת הביטוח.
לדברי עו"ד ואנונו, ניסיונות נוספים מצדה לקבלת החומר הרפואי לא הניבו פרי. "הרופא נמנע מלהעביר לתובע את הרשומה הרפואית המלאה הכוללת חשבוניות, קבלות, צילומים לפני תחילת הטיפול ורשומה ממוחשבת" אומרת עו"ד ואנונו. בעקבות התנהלותו של הרופא, היא פנתה בתלונה למשרד הבריאות, והתובע אף הגיש נגד הרופא תלונה במשטרה.
לדברי עו"ד ואנונו, הימנעות הרופא ממסירת הרשומה הרפואית הקשתה על התובע לצרף לכתב תביעתו חוות דעת מפורטת של מומחה רפואי. וכך, עם הגשת כתב התביעה, הגישה עו"ד ואנונו בקשה למתן צו עשה, שיורה לרופא להעביר את תיקו הרפואי של התובע לידיו.
לדבריה, למרות הדרישות הרבות לקבלת הרשומה הרפואית, העביר הרופא רק רשומה חלקית, שלא הופיע בה כל תיעוד של העקירות שבוצעו.
בתביעה מתוארים הסבריו הסותרים והמתפתחים של הרופא הנתבע. בתחילה טען הרופא כי כלל לא מקובל להגיש רשומה רפואית מקורית. לאחר מכן, בדיון במסגרת התיק, טען לפתע כי איבד את הרשומה. עוד הוא טען באותו הדיון כי הצילומים שהעביר במסגרת הרשומות מהווים עותק ממוחשב ועליהם תאריך, אך לטענת התביעה, שנתמכה גם בחוות דעת מומחה רפואי, הרופא עצמו הוא שהוסיף את התאריכים על גבי הצילומים.
עו"ד ואנונו טענה כי בשל התנהלות הרופא, במחדלו לנהל ולשמור רשומות רפואיות מלאות, הוא מונע מהתובע ומבית המשפט ראיה בעלת משקל, המהווה נזק ראייתי כבד עבורו. בשל כך היא מבקשת מבית המשפט להעביר את נטל הראייה לפתחו של רופא השיניים, כך שבמקום להוכיח שהוא פעל ברשלנות, הוא ייאלץ להוכיח שהוא לא פעל ברשלנות.
חרף היעדר הרשומות המלאות, צורפה חוות דעת רפואית, במסגרת תחשיב נזק שהוגש לצורך פשרה, אותה חיבר פרופ' שלמה ברק, מומחה לניתוחי פה ולסת.
פרופ' ברק מציין בחוות דעתו, כי לפי הנחיות משרד הבריאות וחוק זכויות החולה, מתן טיפול שיניים מתחיל בניהול כרטיס מתרפא. במסגרת זו על הרופא המטפל לדאוג לרישומים הרלוונטיים לכל מתרפא, ולכל טיפול אותו הוא עובר. לדברי פרופ' ברק, הרשומות אותן ניהל רופא השיניים הנתבע הינן חלקיות ביותר "נוהלו בניגוד למקובל אצל רופא סביר, בניגוד להנחיות משרד הבריאות ובניגוד לחוק זכויות החולה".
לדבריו התובע לא קיבל כל הסבר על מהות הטיפול, על סיבוכיו וסיכוניו, והרופא לא החתים אותו על הסכמה מדעת בכתב, כפי שמקובל בפרקטיקה הסבירה.
לגבי ביצוע העקירות קבע פרופ' ברק בחוות דעתו כי "לא הייתה כל סיבה וכל הצדקה לעקור שתי שיניים בלסת העליונה משמאל", בנוסף ציין כי "במהלך ביצוע העקירות הנתבע הפעיל כוח חזק ובלתי סביר על הלסת היות והתקשה לחלץ את השיניים מהלסת, ובמהלך הפעלת הכוח טלטל את ראשו ימינה ושמאלה ובצורה סיבובית".
לדברי פרופ' ברק, בטיפול האגרסיבי הרגיש התובע כאבים בראשו ובלסת: "טלטול המטופל אינו מקובל חד משמעית", כך קבע והוסיף, כי הרופא לא התייחס לתלונות התובע, לא הפנה אותו לרופא מומחה לפה ולסת שיטפל בפרקי הלסת ובאי הסדירות של העצם באזור עקירת השיניים, ובכך נהג בניגוד לרופא סביר.
פרופ' ברק התייחס גם לתאריך על גבי צילומי השיניים: "רק צילומי רנטגן פנורמיים ו-CT מגיעים עם תאריך המודפס בגוף הצילום. התאריך הוסף על ידי הרופא שביצע את הצילום", קבע בחוות דעתו.
עוד הוסיף פרופ' ברק כי עקב עקירה מיותרת של שתי השיניים, יהיה על התובע לעבור שיקום באמצעות שתלים. כמו כן, הוא ייאלץ לעבור ניתוח להרמת סינוסים, ואת השתלים יהיה עליו להחליף בכל 15 שנים בממוצע. פרופ' ברק מציין כי מדובר בטיפול ארוך הכרוך בכאב וסבל מרובים.
במסגרת חוות הדעת נטען, שבעקבות הטיפול הרשלני החל התובע לסבול מהפרעה תפקודית של פרקי הלסת ושרירי הלעיסה בצורה בינונית, הפרעה הכרוכה בכאבים קשים, כתוצאה ממנה התובע מתקשה לתפקד, וצפוי לסבול בשל כך כל חייו.
התובע מתאר את הסבל הרב אותו הוא עובר, בתצהיר אותו הגיש במסגרת התביעה: "מאז העקירות אני סובל מכאבים עזים, קשים יותר משהיו קודם לכן, ובשל כך, הכאב מקרין על כל הפה, עד שמרוב כאב נאלצתי לעבור עקירות בשיניים בריאות נוספות".
הוא מוסיף, "אני מתקשה לאכול, לא יכול לתפקד, עצבני מאוד, מתוסכל, סובל מכאבים כל היום, נוטל משככי כאבים קשים, מקנאביס רפואי וסובל מדיכאון… בעקבות הטיפול מצבי הנפשי התדרדר ואף לאור התסכול והכאבים הקשים פעמיים ניסיתי להתאבד".
בתביעה אותה הגישה עו"ד ואנונו לבית המשפט השלום בראשון לציון, היא מבקשת ממנו להורות לרופא השיניים ולחברת הביטוח המבטחת אותו, לפצות את המטופל בסכום המקסימלי שבסמכותו של בית המשפט (עד 2.5 מיליון שקלים) בגין רשלנות רפואית.
עו"ד דיקלה ואנונו עוסקת בתביעות רשלנות רפואית, ובמיצוי זכויות רפואיות מול חברות ביטוח, קופות חולים והביטוח הלאומי.
לפרטים נוספים – רן שריר – יחסי ציבור לעורכי דין – 054-3063336
…"הייתי שבורה ומרוסקת אחרי שהפכתי לנכה על כיסא גלגלים. פתאום החיים השתנו ב180 מעלות. מאדם פעיל ומלא עשייה הפכתי לשבר כלי. בעיקר הציקה לי המחשבה שהכל התרחש בעקבות טעות אחת שהיא יותר מידי, רשלנות רפואית של איש מקצוע מהשורה הראשונה. אחרי תהליך תביעה ארוך ומורכב, קיבלתי לידיי את הפיצוי. לצד הכאב על מה שלא ישוב, חוויתי נחמה. הרגשתי שמחה על הצדק שנעשה. על הסכום הכספי שיתקבל ויסייע לי לחיות טוב יותר, לצד המגבלה ממנה אני סובלת. אני מאושרת שהבורא שלח אלי שליחה כה מקצועית, מסורה, אמפטית ואיכותית. כי גם במצים של חושך יש קרניים מאירות…"
במילים אלה התבטאה אסתר, נכה לצמיתות שנפגעה בעקבות רשלנות פושעת של כירופרקט מומחה שטיפל בה באופן לא מקצועי והותיר אותה עם פגיעה קשה. השליחה שסייעה לה לכל אורך התהליך היתה עו"ד דקלה ואנונו.
בשיחה עם עו"ד ואנונו היא מציינת שבחודש שכולו שמחה, חשוב לה לספר על כל אותם מקרים שהגיעו לגמר הטוב. זכו להסתיים בהצלחה מרובה, להעניק אושר לאותם אנשים שחוו רשלנות רפואית מגורם כלשהו. היא אף מציינת את אותם מקרם שעדיין בעיצומם, עולים על מסלול ברור וממוקד, עד לסוף הטוב. וגם אם התברר שאין עילה לתביעה, זוהי שמחה. כי אין שמחה כהתרת ספקות….
עו"ד דקלה ואנונו הינה בעלת תואר ראשון במשפטים, מתמחה בתיקי 'רשלנות רפואית', נזיקין ותאונות דרכים. במשך למעלה מ 14 שנות ניסיון היא רכשה רזומה עשיר בכל נושא הרשלנות הרפואית, גם במקרים המוגדרים כמסובכים ומורכבים.
במסגרת עיסוקה, מטפלת עו"ד ואנונו במגוון רחב של בעיות מתחומי הרפואה השונים. במשך השנים היא ייצגה את הצד הנתבע, הרופאים, בתי החולים, קופות החולים, והמרפאות הפרטיות, ובהמשך עברה לייצג את הצד התובע – המטופלים. ההיכרות שלה עם שני הצדדים מעניקה לה כיום יתרון רב בייצוג הצד התובע, משום שכבר בשלב שמיעת הטענות של התובע היא יכולה לצפות את הטענות שיטען הצד שכנגד ולהיערך אליהן.
אלו מקרים הסתיימו בהצלחה או נמצאים כעת בשלבים מתקדמים?
"לפני תקופה הגיע אלי אדם שחווה רשלנות קשה על ידי רופא שיניים. אותו רופא עשה לו שתלים בכל הפה ולאחר פרק זמן קצר מאד, השתלים הללו התנדנדו ונפלו והוא נאלץ לפנות למומחה אחר שיבצע את הטיפול מתחילתו. בתהליך התביעה גיליתי כי הרופא הראשון עשה עבודה חובבנית ואף עקר מספר שיניים טובות לשווא. בסיום התהליך הלקוח זכה בפיצוי של מאות אלפי שקלים.
"מקרים אחרים הם של ילדים שנולדו עם מחלות גנטיות שייתכן שהיה ניתן למנוע בעזרת בדיקות גנטיות ייעודיות, כדוגמת 'איקס שביר'- מוטציה גנטית הגורמת לחוסר בחלבון חיוני להתפתחותו התקינה של המוח. המחלה מביאה ללקויות שכליות.
"מספר נשים שפנו אלי הגיעו עם קרעים פנימיים בעקבות רשלנות במהלך הלידה. הצוות הרפואי במקום לא היה ער לאבחנות שיכלו למנוע את המצב. ילד אחר נולד עם CP – שיתוק מוחין, בעקבות מצוקה בזמן הלידה, אותה לא אבחנו מבעוד מועד ולא יזמו פעולה כירורגית נדרשת.
"עסקתי גם בתיק מסוים, בו לא אובחן בבדיקת הדימות שבר מורכב שהצריך גיבוס מיידי. הלקוח סובל עד היום מנכות וממגבלה משמעותית בטווח התנועה בידו. למרבה הצער אבחנה נכונה יכלה למנוע את ההידרדרות.
"לקוחה אחרת סבלה מנגע באצבעה. רופא העור שטיפל בה היה סבור שמדובר בפטרייה והתאים לה טיפול ייעודי. במשך שנים היא הגיעה אליו שוב ושוב עם אותה תלונה, אך לבסוף התברר שהיה מדובר בסרטן והיה צורך לקטוע את אצבעה"
"הייתי מעורבת בנוסף בתיק קשה, בו בחור שעבר ניתוח לייזר בעין, התעוור.
והנה עוד מקרה כואב: אישה צעירה שלפני מספר שנים ראו שכלייתה מורחבת אך לא בדקו את הסיבה לכך. לאחר מספר שנים היא חלתה בגידול בכליה ונפטרה. למרבה הצער היא הותירה אחריה מספר יתומים שהקטן בהם בן שנתיים. הפיצוי בעז"ה יאפשר ליתומים להתפרנס בכבוד.
האם ישנם פרטים שהשתנו או התעדכנו בתחום התביעות ברשלנות רפואית?
"תחום חדש שרווח למדי במגזר החרדי בנושא תביעות ברשלנות רפואית, הוא היעדר הוראה ליטול חומצה פולית. מחקרים שנערכו לאחרונה מצביעים כי מעבר למחלת ה'ספינה ביספידה'- מום בעמוד השדרה שמחסור בחומצה פולית עלול לגרום, יש קשר ישיר גם למומים לבביים. פיצוי על כך עשוי להגיע למיליוני שקלים.
"בנוסף, כחברה בפורום בריאות בלשכת עורכי הדין ובוועדת ביו- אתיקה, אני והקולגות שלי פועלים לשנות חוקים בנושאי זכויות החולה, לצד הגשת רשומות רפואיות באופן ראוי".
מה עוד כדאי לדעת?
"חשוב לדעת שגם אם אדם נפטר כתוצאה מרשלנות, המשפחה וילדיו יכולים לתבוע את הגורם הרפואי ולקבל את הפיצוי המגיע להם.
"בנוסף, אם אנו מבקשים מגורם רפואי, מרפאה או בית חולים את התיק הרפואי, הם חייבים לתת אותו. אמנם היו מקרים של ניסיון לטשטש פרטים, אבל עו"ד מיומן ובקי בתחום מצליח בדרך כלל להבין בכך ולהגיע למידע הנכון".
…
"מי שהיה צריך לעדכן אתכם על נסיגת החניכיים היה האורתודנט, רשלנות רפואית ממדרגה ראשונה לשים 'קוביות' במצב כזה", אמרתי לאיש השבור שישב מולי.
הוא הוא אבא.
אבא שבבת אחת נפלו עליו השמיים.
בן השבע עשרה שלו ניגש לעשות יישור שיניים. האורתודנט שם את כל הנדרש ועכשיו, כמה חודשים לאחר מכן, הפלטה נפלה, והרבה יותר גרוע ממנה – השיניים של הבן שלו החלו נושרות. שיניים! קבועות! נושרות!
הבהלה הייתה עצומה. ההורים מיהרו אל רופא מומחה וזה הפנה אותם למומחה לחניכיים, שם קיבלו אבחנה ברורה – יש לילד נסיגת חניכיים חזקה מאוד. אסור היה לשים עליה פלטה, אסור בכל מחיר.
"לא רק שהוא הרכיב יישור שיניים במצב אסור הוא גם לא הפנה אתכם למומחה חניכיים כנדרש", אמרתי ופתחתי את התיק.
זאת לא הייתה תביעה של יום, אבל היא הייתה לגמרי בטוחה. בסופה ישלם הביטוח של האורתודנט הכושל את מלוא הפיצויים שיאפשרו לנער בעזרת ה' לשקם את פיו ולהשיג את השתלים הטובים ביותר שניתן.
רשלנות רפואית בטיפולי שיניים
הרשלנות השכיחה ביותר בטיפולי שיניים הינה רשלנות בהרכבת שתלים. רוב האנשים אינם יודעים אבל לפני שמשתילים שתל יש לבצע למטופל צילום CT ולא רק צילום פנורמי. צילום CT מאפשר לרופא לראות את החניך בתלת מימד ולהתאים את אורך השתל כך שלא יגיע חלילה למקום בו עוברים עצבים או סינוסים. צילום הCT הוא זה שמאפשר לרופא גם לקבוע את מקום החיבור המתאים ביותר לשתל כדי שלא יפגע בשום עצב פנימי. בהיעדר צילום CT, שתל בלסת העליונה עלול לחדור לסינוס ולגרום לכאבי ראש כרוניים ושתל בלסת התחתונה עלול לפגוע בעצבים ולהביא לקשיים בתזוזת הלסת חלילה.
מלבד זאת, שתל אמור להחזיק עשר שנים לכל הפחות. שתל שנפל לפני הזמן כמו גם שתל שלא הורכב טוב ואינו יציב על מקומו, שתל שהורכב עקום, שתל לא הותאם למבנה הפה, שתל שיצר בעיה אסטטית או מעשית (הקשה על האכילה וכו') ולא טופל על ידי הרופא מהווה עליה לתביעה משפטית.
מלבד רשלנויות בשתלים ישנם רשלנויות שכיחות נוספות בטיפולי שיניים. כך למשל, קיים היום טיפול אסטטי של ציפוי השיניים בכתרים על מנת להקנות להם מראה לבן ויפה. רופא שהשתמש בחומר לא איכותי או מזיק חלילה, ולמטופל נגרם נזק מהווה עילה לתביעה.
גם סתימה שנעשתה בצורה רשלנית והביאה בסופו של דבר לעקירת שן קבועה מהווה עילה לתביעה, ולצידה כל עקירה של שן בריאה (ושן עם סתימה עונה להגדרת שן בריאה) ללא סיבה מוצדקת הינה רשלנות.
רשלנות רפואית הקשורה לדיווח ניתן למצוא כאשר רופא שיניים או שיננית לא דיווחו למטופל על נסיגת חניכיים. איתור נסיגת חניכיים הינו מתפקידם המובהק של הרופא או השיננית ובמידה והיה ניתן לאתר את הנסיגה והרופא לא עשה זאת הוא התרשל במלאכתו. חשוב לדעת, גם במידה שהגעתם אל הרופא, השיננית או האורתודנט על מנת לקבל טיפול אחר לגמרי, החובה לאתר נסיגת חניכיים ולדווח עליה מוטלת עליהם.
האם ניתן לקבל טיפ או שניים למניעת רשלנויות בטיפולי שיניים?
האם ישנן נקודות חשובות שצריך לדעת בקשר לרשלנויות בטיפולי שיניים?
מה צריך לעשות כדי לגשת לתביעה?
להשיג צילומי שיניים, בלי הצילומים שנערכו לפני הטיפול או במהלכו אי אפשר להוכיח את הנזק. במידה ורופא השיניים אינו מוכן להעביר את הצילומים עורך הדין יפנה לבית המשפט ויבקש להוציא צו שיורה לרופא להעביר את הצילומים.
מהי המומחיות המיוחדת שכדאי לחפש אצל עורכי דין המתמחים בתיקי רשלנות רפואית?
קודם כל חשוב לוודא כי לעורכת הדין ישנה התמחות ספציפית בענייני רשלנות רפואית. מעבר לזה, למשרד של עורכת הדין דקלה ואנונו ישנה מעלה מיוחדת. עו"ד ואנונו עבדה בעבר בצידם של הפוגעים. היא עבדה בחברות הביטוח של הרופאים ולמדה בדיוק מהם המחירים שהחברות מוכנות לשלם על כל פגיעה, בעזרת אילו טענות הם מנסות למוטט אותה ומהי צורת הפעולה של החברה. לכן, כיום, כאשר מגיע לקוח למשרדה, יחד עם שמיעת התיק היא כבר 'שומעת' מה יטען הצד השני ויודעת להשיג חוות דעת ולהיערך מראש לכל הטענות.
"אני יודעת מה יגיד הצד השני ומכוונת את התביעה בהתאם, כמו כן אני יודעת מהם הסכומים המתאימים לכל פגיעה ולא נותנת ללקוחות שלי להסתפק בפחות. אילו, תסכימו איתי, החלקים החשובים ביותר בתביעה".
…
ביצעתם השתלת שיניים ומשהו השתבש בדרך? יישור השיניים לא הביא את התוצאות המיוחלות? נגרמו לכם נזקים בלסת? ייתכן ונגרם לכם נזק משמעותי, המאפשר לכם לתבוע את המומחה שטיפל בכם. עו"ד דקלה ואנונו מסבירה לנו מהי רשלנות רפואית בתחום בריאות השיניים, מהם הנזקים האפשריים, ומתי ניתן לגשת לתביעה.
עו"ד ואנונו עוסקת מזה למעלה מ12 שנה בתיקי 'רשלנות רפואית', גם כאלה המוגדרים כמסובכים ומורכבים. במסגרת עיסוקה, מטפלת עו"ד ואנונו במגוון רחב של בעיות מתחומי הרפואה השונים כגון: כירורגיה, אורתופדיה, רפואת שיניים, לידה וטרום לידה, ובתיקים מורכבים יותר כגון: איחור באבחון של מחלות קשות, ועוד. לאחר שנים שבהן ייצגה ואנונו את הרופאים, בתי החולים, קופות החולים, והמרפאות הפרטיות, היא עברה לאחרונה לייצג את המטופלים. עובדה זו מעניקה לה כיום יתרון רב בייצוג הצד התובע, משום שכבר בשלב הראשוני היא מסוגלת לצפות את המהלכים ולהיערך אליהם.
אילו נזקים עלולים להיגרם כתוצאה מרשלנות בטיפולי שיניים?
"בטיפולי שתלים יש מספר נזקים שעשויים להתרחש: השתלים יכולים להיכשל ולא להתאים למבנה הלסת. במקרים קיצוניים נוצרת פגיעה בעצב הלסת התחתונה או פגיעה בסינוסים, כאשר השתל חודר ללסת העליונה. והיו לי לא מעט מקרים מעין אלו, בהם טיפלתי והוכחתי את הנזק שנוצר.
"יש מקרים נוספים בהם נפגשתי, בהם רופא השיניים המליץ למטופלים לעקור שיניים בריאות על מנת לבצע תוכנית מקיפה של שתלים בכל הפה. מדובר ברשלנות רפואית לכל דבר, מכיוון שחל איסור לעקור שיניים בריאות. אם השיניים עדיין טובות, צריך להציע שיקום שמרני על ידי טיפולי שורש ולא לעקור.
"תיקים נוספים אותם ליוויתי הם של נזקים שהתרחשו בעקבות עקירה לא נכונה. כתוצאה מכך נוצר שבר בלסת. יש לציין שמדובר במקרה די נדיר.
"גם בתחום האורתודנטיה- יישורי שיניים, יש נזקים שעשויים להיגרם. לקוח שלי סבל ממחלת חניכיים ולמרות זאת עבר יישור שיניים. הרופא לא המליץ לו לפני התחלת התהליך לפנות למומחה חניכיים. התוצאה היתה הרת אסון: היישור נכשל והוא חווה נסיגת חניכיים משמעותית, שהביאה לנשירת שיניים חמורה.
איך ניתן להוכיח ברפואת שיניים שאכן היתה רשלנות?
"בתחילת תהליך התביעה אני מבקשת את התיק הרפואי. במידה וללקוח אין אותו, אני פונה לבית המשפט, מסבירה את השתלשלות העניינים ומבקשת מהשופט להורות לרפוא השיניים להעביר אלי את התיק הרפואי. על התיק הזה עובר מומחה מטעמי, שמעיין בצילומים ובממצאים וקובע אם היתה רשלנות.
"אם לדוגמה נרצה להוכיח שעקרו שיניים בריאות, מומחה מטעמי מעיין בצילומים ויודע מיד מה היה מצב השיניים לפני העקירה".
טיפ לסיום…
"לפני ביצוע שתלים, אני ממליצה לבקש הפנייה של צילום CT פה. זאת מכיוון שיש צורך לדעת באיזה גובה של הלסת להציב את השתל, בשביל שהוא לא יפגע בלסת. לעיתים קורה שבגלל חוסר מידע, הרופא לא יודע באיזה אורך של שתל לבחור, והעצב ניזוק. היצלום אמנם עולה כסף, אך שווה את הביטחון".
…
הוכחת רשלנות רפואית דורשת הצגת ראיות לכך שהטיפול שניתן היה מתחת לסטנדרט המקובל ושהנזק שנגרם למטופל הוא תוצאה ישירה של הטיפול הרשלני. זה כולל חוות דעת של מומחים, מסמכים רפואיים, ותיעוד של התסמינים והטיפולים שניתנו.
אם יש חשד לרשלנות רפואית, חשוב לפנות לעורך דין המתמחה בתחום בהקדם האפשרי. עורך הדין יוכל לסייע באיסוף הראיות הנדרשות, קבלת חוות דעת מומחים, והגשת תביעה לפיצויים במידת הצורך.
דוגמאות כוללות החדרת שתלים לקויה, עקירות ללא התוויה רפואית, החדרת שתלים שגורמת לפגיעה עצבית, טעויות באבחון ובטיפול, יישור שיניים שלא צלח, ופגיעה בעצבי הפנים כתוצאה מזריקה או השתלת שיניים.
הנזקים יכולים לכלול פגיעה בשיניים, בעצם הלסת, פגיעה עצבית, פגיעה בסינוס, צורך לבצע טיפול מתקן מחדש, כאב וסבל, הוצאות רפואיות גבוהות, ופגיעה אסתטית. במקרים חמורים, הנזקים יכולים להיות בלתי הפיכים ולגרום לאובדן הכנסה ולפגיעה בתפקוד היומיומי.
רשלנות רפואית בטיפולי שיניים מתרחשת כאשר רופא השיניים או צוות רפואי מבצע טעות באבחון, טיפול או מעקב אחר מצב דנטלי, וכתוצאה מכך נגרם נזק למטופל. זה יכול לכלול טעויות בהחדרת שתלים, עקירות שיניים, טיפולי שורש, או טיפולים אסתטיים כמו יישור והלבנת שיניים.